Hatten

1964: Borgen har naturlig avgrensning og i tillegg mur både langs V-, Ø- og NØ-siden av bergryggen. Inngang til borgen har antagelig vært i NØ, der adkomsten er lettest. Her går en N-S-gående smal glove, br 1,3-1,5m. Ca 30m SØ for dennekan det ha vært nok en inngang, begrenset av en stor flyttblokk i SØ, åpningens br 1,5m. Materialet i muren er først og fremst gneisheller, og det har vært rikelig med materiale da bergarten er gneis og forholdsvis løs og lett spaltbar. Muren som er rett på utsiden og skrånende mot innsiden måler: H 0,3-0,9m, br 0,3-3m. V-muren begynner N på åsen, som her skjæres bratt av. Den følger så V-siden i en strekning på ialt 300-325m: en mengde avbrekk finnes imidlertid der hvor mur er unødvendig. I N og S svinger muren noe av henholdsvis mot NNØ og SØ. V-muren er svært mosegrodd, flere steder er den tydelig bygget opp i flere lag. Der bergryggen brytes av tverrgående glover er disse gjerne fylt igjen av steinansamlinger. Muren mangler i S. Ø-muren: På Ø-siden av bergryggen finner man muren igjen. Her er den tydeligere og med lengre sammenhengende partier enn på V-siden. Den er en del overgrodd; mange steder er den bygget opp i flere lag. Muren har kanskje også måttet være sterkere på Ø-siden fordi adkomsten nedenfra har her vært lettere. Muren er hovedsaklig N-S-orientert, samlet l ca 225m. Det lengste sammenhengende stykket er ca 50m (mot N-enden). På Ø-siden er det forholdsvis få avbrekk. Disse er også korte. Her finnes det best bevarte murpartiet. Borgplatået: Kupert terreng særlig langs kanten av bergryggen der murene ligger. Flatere inne på selve platået, lav- og lyngdekke, bartrær. Muligheter for vann finnes i kløve med myrdrag som strekker seg fra N-enden og S-over. Her er det et lite vannhull under en berghammer. Omtrent midt på platået er det nok et myrdrag med et åpent myrhull som er ganske dypt. NV-SØ-gående eiendomsdele over toppen. En sti går langs fjellets Ø-fot.

2022: Forsvarsanlegg. Bygdeborgen ligger på en kolle, lokalisert sentralt på en større ås. Knausen er orientert N/S-retning, og er tilnærmet ovalformet med kupert topplatå (enk.1). Borgen er avgrenset av bratt skråning i S og V, og går slakt ned i retning N og Ø. Murene (enk.2-9) avgrenser platåets i V, S og NØ. Det finnes også en mur (enk.10) i en klove i N-del. Lokaliteten befinner seg mellom to N/S-gående ferdselsveier. Den Ø-lige fremstår nå som en traktorvei. Ca. 70 m i NV retning ligger Tulletjernet. Høyeste punkt er 157 moh, og det laveste punkt er 135 moh. Tilsvarer en høyde på 22 m. Forsvarsmuren har en totallengde på 304 meter.

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/71305
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=2725971&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator Viken fylkeskommune
Publisher Askeladden
Publication Year 2022
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (11.279W, 59.196S, 11.283E, 59.199N); Halden