Tjuvekollen

1971: Kollen stuper bratt ned på alle sider unntatt i NØ hvor stigningen er jamn. Her går en dyp renne i fjellet og denne deler bergplatået i 2, dette har trolig vært inngangen til borgen. I N skråner terrenget slakt flere hundre meter inntil det enderi et stup. Bare i NØ er det mulig å komme opp uten vanskeligheter, og det er ikke utenkelig at det har vært plassert forposter her uten murer å beskytte seg bak. Området bak murene må betraktes som en siste forskansning ved et evetuelt angrep. Murene strekker seg i en halvsirkel i retning Ø-V og området utenfor murene er så slakt at det ville være en enkel sak å nedkjempe forsvarerne hvis angriperne først var kommet så langt. Utenfor murene er det også flere fremspring å skjule seg bak. Murene begynner ytterst på stupet i Ø. De strekker seg her i en svak bue Ø-NØ-V mot den renne som er inngangen til borgen. Murene på denne siden er lave og overgrodd med mose, h 0,4m, br 1,25m. En del stein har rast ut. Muren skråner nå svakt 3m hvor den stopper mot en flat stein, 1x1x0,25m. Denne flate steinen er støttet opp om en rund kampestein. Det følger nå et felt på ca 2m hvor det neppe har vært noen mur. Det ligger bare en del sammenraste steiner her, men disse kommer fra muren på begge sider. Hvis det har vært et stengsel i renna må det ha vært av tre. På Ø-siden av renna er muren kraftigere. I skråningen opp mot platået igjen i en lengde av 4m er den ca 0,5m høy, 2m bred, samtidig som det også er en del utraste steiner på begge sider. Muren fortsetter nå i NV i en strekning av 15m hvor den så dreier V-over 10m. Her kommer den bort til en 10m dyp og 8m bred kløft som går i retning VSV-ØNØ. Muren følger nå denne renna 10m hvor den så dreier 2m mot N. Herslutter muren. På den andre siden av kløfta ligger bergknauser som befinner seg 2-3m lavere enn borgplatået. Muren V for inngangen er 0,5-1m høy og 1-1,5m bred. Steinene er bruddstein. Midt på platået mellom muren og renna er enforsenkning hvor det trolig har vært vann. Det vokser fortsatt en del mose her som krever fuktighet. Der hvor murenslutter VSV ligger en haug nevestore steiner sammen med oppsmuldret berg. Det indre borgområdet måler: N-S 150m, Ø-V 100m.

2022: Forsvarsanlegg. Bygdeborgen ligger på et bergfremspring, lokalisert i Ø-del av en større ås. Fremspringet er orientert NV/SØ-retning, og er tilnærmet ovalformet med flat topplatå (enk.1). Borgen er avgrenset av loddrett stup i Ø, bratt skråning i V og S, og går slakt ned i retning N. Muren (enk.2) avgrenser platåets N-del. Det går en sti gjennom midtre del, og skjemmer muren. Det går en større sti eller traktorvei like NV og N for anlegget. I dette området er det også nyere tids aktivitet, blant annet en demning som ligger 140 m V for borgen. Høyeste punkt er 200 moh, og det laveste punkt er 140 moh, i Ø-del. Laveste punkt i V og N er 180 moh, i S er ca. 160 moh. Tilsvarer en maxhøyde på 60 m. Forsvarsmuren har en totallengde på 54 m.

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/51078
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=2742334&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator Viken fylkeskommune
Publisher Askeladden
Publication Year 2022
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (10.427W, 59.724S, 10.430E, 59.726N); Asker