Slottåsen

1965: Lett adkomst til borgområdet fra N gjennom en slak li. Her fins en formur av forholdsvis små bruddstein og enkelte rundkamp. Den går i en l av 45m i retning VNV-ØSØ. Den begynner i hovedmurens NV-ligste hjørne og ender i et lite stup i borgområdets Ø-lige kant. Muren er noe utrast og nedgrodd. Br opptil 2m, h opptil 1m. I muren fins 2 åpninger, begge ca 2m brede, en åpning ca 10m SØ for murens NV-lige hjørne, og en 17m ØSØ for denne. Gjennom den siste åpningen tydelig tråkk. 12m SV og opp for formuren: Hovedmuren. Den går i VNV-ØSØ-lig retning fra et 7-8m høyt stup på borgområdets NV-lige hjørne til en høy, bratt fjellskrent i Ø. 20m SØ for NV-hjørnet tydelig åpning i muren, ca 1m bred, hvor det går et tråkk. Et 7-8m høyt stup avgrenser borgområdet mot V. På toppen av dette følger muren i retning NNØ-SSV i en l av 60m. Midt på, hvor det er et skar i berget, har muren vært særlig kraftig, men er nå sterkt utrast. Muren svinger i SØ-lig retning fra borgområdets VSV-lige hjørne i en l av 20m til et høyt, bratt fjell som avgrenser borgområdet mot SV.Mot SV og S, hvor kollen har bergavsatser og bratte fjellskrenter, fins en liten formur, 20m lang, som går iretning VNV-ØSØ. Den er bygget av forholdsvis små bruddstein og er sterkt utrsast. Br 3m, h 0,5-0,7m. 20m NNØ og opp for denne, igjen hovedmuren. Den har hatt et avbrekk mot SV, hvor bratte fjellstup; den begynner igjen midt på borgområdets avgrensning mot SV og går 35m i SØ-lig retning hvor den ender i et høyt, bratt fjellstup. Dette avgrenser borgområdet mot Ø. Fra borgområdets NØ-lige hjørne går hovedmuren i en l av 50m i retning N-S, hvor kollen faller av i bergavsatser mot Ø. Muren, som nesten er sammenhengende rundt hele borgområdet, er bygget av ikke særlig grov bruddstein. Den er, hvor det er mulig, lagt på bergknauser. Muren er særlig godt bevart mot Ø. Mot N og V synes den å ha vært særlig kraftig, her også godt bevart, noe utrast, men lite overgrodd. Den er i dårligst forfatning mot SV og S. Her har også muren vært av mindre dimensjoner enn på de andre sidene. Murene heller innover. Br 2-4m, h opptil 1,5m. Selve borgområdet som måler N-S ca 75m, Ø-V ca 75m er svært kupert med mange bergrygger i dagen. På borgområdets NØ-lige del et myrsøkk med fordig vegetasjon og mulighet for oppsamling av vann. Dette er også mulig i et lite myrsøkk på borgområdets SSV-lige del. Området har særlig godt naturlig vern bare mot Ø i den SØ-ligste del av borgområdet. Ved foten av kollens Ø-lige side går et lite dalsøkk i retning N-S. Det samme er tilfelle på kollens V-lige side.

2023: Forsvarsanlegg. Bygdeborgen ligger på en kolle, lokalisert på en ås. Kollen er orientert N/S-retning, og er tilnærmet ovalformet på flat topplatå (enk.1). Borgen er avgrenset av loddrett stup i S og Ø, og bratt skråning i V og N. Hovedmuren (enk.2) avgrenser platåets NV, N og NØ del, mens en parallellmur (enk.3) ligger like nedenfor i skråningen. Det finnes også en mur som avgrenser platåets S del, og like nedenfor ligger det en parallellmur (enk.4). Borgen har god utsikt i retning Drammenselva i NØ, Ø og SØ. Høyeste punkt er 248 moh, og det laveste punkt er 220 moh i N, V og S. Laveste punkt i Ø er 230 moh. Noe utfordrende å avgrense i S del. Tilsvarer en maxhøyde på 28 m. Forsvarsmuren har en totallengde på 234 meter.

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/68759
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=175978&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator KHM, Kulturhistorisk museum, Oslo
Publisher Askeladden
Publication Year 2004
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (9.838W, 59.816S, 9.840E, 59.818N); Øvre Eiker