Gunhildås

1964: Borgen ligger på toppen av høydedraget kalt Gunhildås. Adkomst til borgområdet fra NØ der en tydelig sti fører frem til borgens N-del. Terrenget heller svakt mot NØ og her har nok oppgangen vært. I borgens N-del faller åsen stupbratt av både mot NNØ og N. Likeens mot V, der åsen går stupbratt ned mot jordene på Sandbekk. Mot S er åsen delt av en Ø-V-gående dalsenkning med bratte og til dels opprevne bergvegger på begge sider. Muren strekker seg i NNØ-SSV-lig retning i en lengde av 120m fra de bratte bergveggene i S til der åsen faller bratt av mot NNØ og borgområdets N-del. Muren er bygget av bruddstein, til dels lange heller, litt rundkamp. Frostsprengt bruddstein synes å være utnyttet på stedet, likeens er muren lagt over bergknauser som tjener som underlag for den. Muren, som for det meste er utrast og til dels sterkt nedgrodd, synes ikke å ha vært særlig høy, dog synes den likevel å ha bestått av flere steinlag, så nær som i S-delen der det bare ligger et enkelt lag av tildels stor bruddstein. Murens største br 3m, største h 0,7m. På åsene og murens høyeste punkt, tre store steinansamlinger som ligner 3 sterkt utkastete røyser. Den minst utkastete har d 5m, h 0,4m. Disse er ikke fornminner. 10m S for murens NØ-ende der adkomststien kommer inn på borgområdet er muren brutt i en br av 2m. Noen store bruddsteiner ligger på N-siden av åpningen. Dette kan muligens være porten, da letteste adkomstvei har vært der stien nå går. Ellers er borgområdet i den S-lige del sterkt kupert med bergknauser. På borgområdets V-del går et N-S-gående myrdrag, likeens er borgområdets N-lige del myrlendt.Fra borgens V-lige del er det god utsikt over de store jordslettene tilhørende Sandbekk i NV og V. Rønneld i V og Oremo i SV.

2019: Bygdeborg, klart markert med tydelige bratte skråninger, særlig i V. Det er god utsikt i vestlig retning, og adkomstveien ligger i Ø-del. Kulturminnet ble raskt befart i forbindelse med kommende hogstsak høsten 2019. Det er kun planlagt hogst i NØ-del, på nedsia av bergknausen. Selve bygdeborgen vil ikke bli berørt. Det ble tatt en rask befaring på toppen av knausen. Steinmuren ses tydelig og er intakt, men flat og noe mosekledd.

2022: Forsvarsanlegg. Bygdeborgen ligger på en kolle, lokalisert på en ås. Kollen er orientert NV/SØ-retning, og er tilnærmet ovalformet med kupert topplatå (enk.1). S-lige del av platået ligger 10 meter høyere i terrenget. Borgen er avgrenset av loddret stup i V, bratt skråning i N og Ø, og går slakt ned i retning S. Murene avgrenser platået i S (enk.2) og N (enk.3). Mulig fundament til utkikkspunkt på enk.2. Høyeste punkt er 112 moh, og det laveste punkt er 90 moh, i Ø, N og V-del. Laveste punkt i S er 100 moh. Tilsvarer en maxhøyde på 22 m. Forsvarsmuren har en totallengde på 160 meter.

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/69423
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=2682845&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator KHM, Kulturhistorisk museum, Oslo
Publisher Askeladden
Publication Year 2004
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (11.259W, 59.221S, 11.264E, 59.225N); Sarpsborg