Bønnåsen (Bunnåsen)

1968: Fjellet faller bratt av mot NV, SØ, S og V. På NØ- og N-siden er hellingen slak og fjellet er her befested med en sammenhengende mur. Muren er bygget av stor bruddstein og noen rundkamp iblandet mindre stein og den følger i hele sin utstrekning en naturlig terrasse i fjellsiden. Muren begynner på NØ-siden rett opp for etgranittbrudd fra nyere tid og på 65/8,9,10 og kan følges 7m SSVNNØ, hvor granittbruddet antagelig har fjernet noe av øverste del av muren. Bruddets br 10m. Muren fortsetter på den andre siden av bruddet i retning N 15m der den stopper. Muren er her temmelig lyngbevokst og bare de store steinene er synlig. Her mangler dessuten en del stein. Dette kan ha vært borgens inngang, men det er ingen markert port. Åpningen som forøvrig også danner delet mellom de to eiendommer er 4m bred. Muren går så i en mindre bue NV-over rundt en ØNØ-VSV-løpende glove. Denne gloven ser ut til å ha vært ekstra godt befestet. Murens l her 4m, den fortsetter så N-over i en l av 5m der den svinger i retning SØ-NV, kan følges i denne retning 9m der den igjen svinger og går i NNV-SSØ-lig retning 55m over en glove i fjellet og frem til et mindre bergfremspring, br 3m. Herfra går muren videre i samme retning ned langs fjellsiden 30m der den stopper ved et stup. Murens h 0,3-0,5m, br 0,5-2,5m. I en N-S-løpende glove på fjellets V-side, mulige rester av mur av mellomstor bruddstein. L 2,5m, br 0,5-0,8m, h 0,3m. Selve borgområdet er oppdelt i 3-4 N-S-løpende senkninger. Disse er bevokst med lyng, furu og løvskog og i et par av dem er det større sumper som kan ha tjent som vannreservoar.

2020: Forsvarsanlegg. Bygdeborgen ligger på en kolle, lokalisert i SV-del av en større ås. Knausen er orientert NØ/SV-retning, og er tilnærmet sadelformet med kupert topplatå (enk.1). Borgen er avgrenset av bratt skråning i V, S og Ø, og går slakt ned i retning NØ. Muren (enk.2) avgrenser platåets NØ-del. Det ligger en annen mur (enk.3) ca. 40 m lengre NØ, på en lavere terrasse. I S-del av platået er det satt opp flere poster, rester etter tau brukt som balanse-aktivitet. Ser ut til å vært der en stund. En ferdselsrute har trolig gått langs Ø-del av knausen. Det er satt opp et skilt i N-del av enk.2, men denne er falleferdig og slitt. Skiltet ble fjernet av fylkeskommunen juni 2020. Ca. 50 m i retning V ligger Borgebunn. Det er utfordrende å avgrense borgen i N-del. Høyeste punkt er 86 moh, og det laveste punkt er 40 moh, i V og S-del. Laveste punkt i Ø og N er 55 moh. Tilsvarer en maxhøyde på 46 m. Forsvarsmuren har en totallengde på 195 meter.

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/62806
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=170913&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator KHM, Kulturhistorisk museum, Oslo
Publisher Askeladden
Publication Year 2004
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (10.925W, 59.355S, 10.929E, 59.358N); Råde