Valbrekkåsen

1968: Åsen, som i lengderetningen deles i to av en noe myret senkning, faller bratt, til dels stupbratt av mot alle kanter unntatt mot N og NNØ. Muren begynner på åsens N-side, på en mindre knaus inntil Ø-siden av den myrete senkningen, som har samme retning somåsen. Muren går over knausen og krysser en mindre ØSØ-VSVgående senkning i en lengde av ca 18m VNV-ØSØ. På den tilstøtende og ØSØ-forliggende knaus mangler mur i en lengde av 8m. På resten av knausen går den i NV-SØ-retning i 9m lengde. Den går så over en liten NNØ-SSV-gående senkning og noen mindre knauser, lengde NV-SØ 15m. Muren fortsetter så i en lengde av 7m i NNV-SSØ-retning. Den slutter så - på åsens NØ-side - inntil en knaus. Berget faller her bratt av i avsatser. Videre S-over langs åsens Ø-side finnes et par steder som synes forholdsvis lett forserbare, men her er ingen klare mursperringer; imidlertid kan større blokker på stedene ha tjent som sperringer. I dag synes åsens N-ende ikke å være tilstrekkelig beskyttet, i det man uten vanskelighet kan komme inn på borgområdet via den nevnte, myrete senkning. Ingen form for sperringer kan sees her i dag. Adkomsten til borgen må ha gått denne vei. Muren er bygget av mellomstor bruddstein og store, inntil 2m lange blokker. Den er noe lav- og mosegrodd på knausene, og i senkningen nokså nedgrodd av lyng, men likevel tydelige. Ikke utrast og godt bevart. Br 3-5m, h 0,3-0,5m. Det indre borgområdet er knauset. I den myrlendte senkning har det vært gode muligheter for vannreservoar. For hjemmelsmenn se u gravrøysen 1378 C14 R01 på 29/1. Den nevnte gravrøysens og bygdeborgens beliggenhet bør sees i forbindelse med vadet i Ågårdselven nevnt u røysen (orienteringsoppgaver). Vad er også første ledd i navnet Valbrekka (av gno va il). På N-siden av elven og NØ for røysen ligger Hommellia, hvordet tidligere har vært en plass mot SSV-enden av en NNØ-SSVgående, forholdsvis smal dalsenkning som går V for bygdeborgen og i NNØ munner ut i Trollerøds (25/1) jorder. Inntil deres V-side finnes bygdeborgen Trollerød Slott (1378 B12 R01). Man kan kanskje formode at en gammel ferdselsvei har gått over vadet og i senkningen. Veien har da vært bestemmende for både røysens og borgens plassering.

2022: Forsvarsanlegg. Bygdeborgen ligger på en kolle, lokalisert på en større ås. Kollen er orientert N/S-retning, og tilnærmet ovalformet med kupert topplatå (enk.1). Borgen er avgrenset av bratt skråning i S, går slakt ned i Ø, og har tilnærmet samme høydemeter i V og N. Muren (enk.2-3) avgrenser platåets N-del. Kan borgen være av nyere opprinnelse eller annen funksjon? Den NV-lige delen av borgen ser ut til å være ubeskyttet, og det er utfordrende å topografisk avgrense lokaliteten. I Ø skråner det jevnt ca. 100 m før det faller bratt ned mot Åsgårdselva. I N er terrenget tilnærmet flatt før det går 40 høydemeter loddrett opp til Valbrekkåsen. Høyeste punkt er 94 moh, og det laveste punkt er 80 moh. Tilsvarer en høyde på 14 m. Forsvarsmuren har en totallengde på 56 meter.

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/77382
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=2602725&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator KHM, Kulturhistorisk museum, Oslo
Publisher Askeladden
Publication Year 2004
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (11.014W, 59.348S, 11.016E, 59.350N); Sarpsborg