Uten navn

Lokaliteten ble påvist ved prøvestikking. Det ble i alt funnet 4 artefakter fordelt på 2 prøvestikk, PS1-2, hvorav 1 avslag og 3 fragment, alt i flint. Det ene fragmentet kan være midtparti av en medioflekke (på grensen til mikroflekke). Det er mulig innslag av bipolar teknikk.

Flaten manglet et kompakt torvlag. De øverste 15-25 cm var mørkebrune og svært humusholdige masser med noe sand og tolkes som et gammelt matjordslag. Under dette laget, på østre del av lokaliteten, var det et fin sand med noe grus, og med antydning til podsolprofil, med lys brun/gul sand over rødbrun sand. På vestre del av lokaliteten var massene mer grus- og steinholdige, og uten tydelig podsolprofil.

Det ble gjort funn både i humus/matjordslaget (10-20 cm under markoverflaten) og i lagene under (fra 30-40 cm under markoverflaten). Lokalitetsflaten tolkes som i all hovedsak å være intakt, men med en forstyrrelse i form av en i nyere tid gravd grop (se under).

Lokaliteten ligger på en sadelrygg, orientert NV-SØ, med en lav bergknaus i forkant (mot N-NØ), i tidligere utmark, nå grøntområde mellom boligfelt og skole/butikksenter på Skjelsvik i Porsgrunn kommune. Området har trolig tidligere blitt brukt til beite/slåttemark, men har nå grodd igjen med åpen blandingsskog, dominert av løvtrær.

Lokaliteten er i all hovedsak avgrenset naturlig, men med støtte av negative prøvestikk mot Ø. I N-NV skrår terrenget bratt nedover i en smal slukt som kan ha fungert som en naturhavn, selv om den ville ha vært noe smal. Mot N-NØ danner en lav bergknaus en naturlig avgrensning. Herfra har man hatt godt utsyn over Eidangerfjorden. N for bergknausen skrår terrenget bratt nedover. Den østlige avgrensningen er bestemt delvis ut fra terreng og delvis av negative prøvestikk. Terrenget skår her svakt nedover og har trolig vært en god naturhavn med en slak sandstrand. I S er terrenget steinete og ulendt, det stiger først slakt, så bratt oppover og mot V er grensen trukket inntil en bratt bergvegg.

Det er naturlig å se for seg at lokaliteten har vært strandbundet. Tar man utgangspunkt i en strandlinje om lag 50-54 m over dagens nivå, har lokaliteten ligget svært gunstig til på en øy like ved et smalt sund mellom dagens Frier- og Eidangerfjord, men orientert ut mot dagens Eidangerfjord.

Kun få meter N for PS 2, om lag midt oppe på sadelryggen, er det en større sirkulær grop fra nyere tid, om lag 3 m i diameter. Gropa tolkes å være fra nyere tid. Det var ingen antydninger til voller. PS 2 ble gravd nær kanten av gropa. I dette prøvestikket ble det funnet ett flint-fragment i humus/matjordslaget. Det kan tenkes at denne flinten stammer fra masser kastet opp fra gropa. Det er derfor mulig at deler av lokalitetsflaten er blitt forstyrret. De resterende artefaktene ble imidlertid funnet såpass dypt at det antas med stor sannsynlighet at disse lå i opprinnelig leie. Om lag 4-5 m V for PS 2 er det en annen grop, avlang og litt mer diffus i formen. Denne tolkes imidlertid som en naturformasjon, og har trolig ikke skadet lokaliteten i særlig grad.

Strandlinjedatert til mellom-mesolitikum med utgangspunkt i strandlinje ca. 54 m over dagens nivå. Det er ingen utpregede typologiske/teknologisk daterende element i funnmaterialet, men forekomsten av mulig bipolar teknikk, samt flekkefragmentet, peker mer generelt mot en bruksfase i eldre steinalder, noe som dermed kan samsvare med strandlinjedateringen.

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/228962
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=154667&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator Vestfold og Telemark fylkeskommune
Publisher Askeladden
Publication Year 2017
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (9.684W, 59.095S, 9.684E, 59.095N); Porsgrunn