Tre hellegroper. Opprinnelig del av idnr 17581 som omfattet hele landarealet mellom sjøen og eidet på toppen av vika før det skrår ned mot Storvatnet. På eidet ligger et masseuttak i sand med spredte funn av avslag i chert etter boplass fra eldre steinalder. Den opprinnelige lokaliteten er delt opp flere på grunnlag av ulike typer kulturminner og avstander mellom lokalitetene. LIDAR-data kan peke mot at det kan finnes flere hustufter. Ved kontroll-/detaljregistering i 2021 ble kun kulturminner som med sikkerhet kunne defineres som kulturminner målt inn. Antallet er langt lavere enn det som tidligere er antydet / registrert. Den opprinnelige lokaliteten inneholdt både åpen eldre steinalder boplass, yngre steinaldertufter, hellegroper og gårdshaug. Sporene etter den åpne boplassen på toppen av eidet er ett og annet avslag i masseuttaket, men det kan også være urørte deler av boplassen i tilstøtende areal. Mellom idnr 284805 og 248806 synes hustuftlignende strukturer på LIDAR-kart, men de ble ikke påvist på stedet. Her er kupert skogbunn med tett bjørkeskog.
Beskrivelse fra slettet idnr 17581: Fornminne 1-?) Felt med ca. 80-90 y.st.a tufter. Grunnet tidsnød ingen individuell beskrivelse. Tuftene er oval, rund, firkantet med avrundede hjørner. De største ligger på en markert strandterrasse hvor fiskehjellene står. Disse tuftene er opptil 12-13 m lange, 7-8 m brede, dybde 0,7 m. Alle tuftene er dekket med vegetasjon og er klart markert. Den nedre del av feltet ligger i dyrket mark, mens det øverste delvis ligger på rullesteinsterrasse som flekkvis er dekket med lyng, mose og gress, men som og består av bar rullestein. ( I området ved fisekhjellene). Supplement til \K.reg 11/8-81 (Husås, Guttormsen) og befaringsrapport Helskog/Bjørklund 1979. Se vedlegg, og nytt kart, samt kommentar. Kommentar fra A.K. Sandmo: De nevnte tuftene på den markerte strandterrassen (Tapesvoll) er reelle st.a. tufter. Spredte avrundet rektangulære grunne tufter ligger også ovenfor denne i skråningen opp mot ca. 35 m.o.h., særlig på V-siden av veien, opp mot bergknausene. Spredte avslag i hele skråningen helt inn til bergknausene. Tuft nedenfor Tapesvollen på V-siden av veien og på det øverste nivået under Tapesvolen på innmarka, er sannsynligvis kraftige hellekister med rektangulære fordypninger 2-3 m lang, 1,5-2 m bred, noen også smalere 16 og kortere, og med tydelige voller 1-2 m brede. Ligner mye på hellekistene iRoaldsvik (se reg.) og på de tydeligste på Arnøya. Heller synlig langs innsiden i en av fordypningene. De er imidlertid så store at de også kan være tufter. Gården midt i Segelvik ( eier, gnr. brnr. se forsiden) ligger på en gårdshaug som flater jevnt ut i innmarken. Selve haugen minst 60 m lang. Tuftene mellom denne og Tapesvollen, mulig j.a. Sirkulær gravrøys, diam. 4 m høyde 0,3 m (ødelagt) Midt på tapesvollen 3 små røyser diam. 1 m, 3 m S for denne nedenfor overflatefunn fra st.a. langs hele eidet 35-40 m.o.h.
Dokumentasjon
Registrert av: Husås, U./Guttormsen, H.
Referanser
I. Bjørklund og K.Helskog 1979: Rapport om fredet kulturminner i utvalgte deler av Kvænangen k, 5-8/6-79, s.18. Segelvik I. Top.ark., Tromsø Museum H. Guttormsen og U.Husås 1981: Kartskisse i orginalreg. Top.ark., Ts.Mus.
Sekkepost med referanser og dokumenter
Orientering
rett ovenfor Vågen på terrassen. Feltes N-del markert ved vegvesnets garasje og kontorbygg og gammel skole. Feltet begynner 100 m overfor husene.
Terrengbeskrivelse
Gressbevokste strandterrasser hellende ned mot Vågen i S. Ingen bjørkevegetasjon. Mellom to fjellknauser som er adskilt med et eide. Tuftene ligger på S-siden av dette eidet ned mot sjøen. Utsikt ut mot Kvænangsfjorden rett i S, Meiland, Haukøyområdet på andre siden av fjorden. Ellers hindret av berg, og terrassekant i \, V og