Akerselva A21-A23

Beskrivelse fra lokalitet: Området A22 til A23 utmerket seg som et av de få stedene i prosjektet hvor man registrerte intakt eldre elvebunn over et større sammenhengende strekk. Massene besto av leire/silt, sagflis/hoggflis og vannrullet småstein/elvegrus. I massene ble det funnet et relativt stort antall gjenstander fra 16- og 1700 tallet som var vannrullet. I denne tidsperioden viser kjente kart og tilgjengelige skriftlige kilder ingen bebyggelse eller annen aktivitet på land som kan forklare det store antallet funn. En samlet tolkning tilsier derfor at dette kan være et eldre elvebunnslag med spor etter eldre maritim aktivitet i elva. Gjenstandene kan for eksempel være kastet eller mistet fra fartøyer som har beveget seg på elva.

Det er på den annen side usikkerheter knyttet til en slik tolkning, for eksempel at gjenstandene kan ha blitt fraktet med elven ned til funnstedet. Hvorvidt området er å anse som et sjøavsatt kulturlag, vernet gjennom Kulturminnelovens § 14, er derfor uavklart.

Beskrivelse fra Enkeltminne: Området A21 til A23 utmerket seg som et av de få stedene i prosjektet hvor man registrerte intakt eldre elvebunn over et større sammenhengende strekk. Massene besto av leire/silt, sagflis/hoggflis og vannrullet småstein/elvegrus. I massene ble det funnet et relativt stort antall gjenstander fra 16- og 1700 tallet som var vannrullet. I denne tidsperioden viser kjente kart og tilgjengelige skriftlige kilder ingen bebyggelse eller annen aktivitet på land som kan forklare det store antallet funn. En samlet tolkning tilsier derfor at dette kan være et eldre elvebunnslag med spor etter eldre maritim aktivitet i elva. Gjenstandene kan for eksempel være kastet eller mistet fra fartøyer som har beveget seg på elva.

Det er på den annen side usikkerheter knyttet til en slik tolkning, for eksempel at gjenstandene kan ha blitt fraktet med elven ned til funnstedet. A23 har sannsynligvis vært en bakevje hvor ting kan ha blitt samlet opp. Hvorvidt området er å anse som et sjøavsatt kulturlag, vernet gjennom Kulturminnelovens § 14, er derfor uavklart.

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/173511
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=137363&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator Byantikvaren i Oslo
Publisher Askeladden
Publication Year 2013
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (10.755W, 59.920S, 10.755E, 59.920N); Oslo