Uten navn

Beskrivelse fra lokalitet: Funnførende område etter maskinelle sjakting i august 2014. Området er et brakklagt jorde som ble undersøkt i forbindelse med § 9 undersøkelse for reguleringsplan for boligområde. # funnførende sjkater med funn av stolpehull og kokegrop. Flere stolpehulle ble snittet og og daterbart materiale ble tatt ut. Resultatet av disse var dateringer til førromersk og yngre jernalder (FVT/MVT). Det eldste stolpehullet ble datert til 2310 BP og det yngste til 1530 BP. Kokegropen ble datert til 1500 BP. Strukturfeunnene ligger tett på hverandre og det er snakk om flere bosetnings/byggefaser.

Sjakt 1 og store deler av sjakt 2 og 3 ble avdekket på et mindre platå som ligger noe høyere opp enn hoveddelen av det store jordet hvor mesteparten av det planlagte reguleringsområdet ligger på. Det ble i disse sjaktene registrert i alt 77 avtrykk som ble vurdert som sikre eller sannsynlige stolpe- eller staurhull. Det var da henholdsvis 31 avtrykk i sjakt 1 og 45 avtrykk i sjakt 3. I sjakt 2 var det kun ett slikt avtrykk. Dette ble snittet og kunne bekreftes som sikkert. Avtrykkene varierer altså i størrelse og form, og noen må eksempelvis defineres som mindre stolpehull eller staurhull. Det er først og fremst i sjakt 3 at det ble registrert slike avtrykk. Her ble i alt 17 av avtrykkene vurdert som små stolpehull eller staurhull. Det ble ikke gjort en slik differensiering i sjakt 1, men her var kun et fåtall av mindre størrelse. I alt ble fem slike avtrykk snittet, to i sjakt 1 og tre i sjakt 3, samt altså ett i sjakt 2. Alle disse vurderes som sikre stolpehull. Det ble sendt inn materiale for datering på i alt fire av stolpehullene, to fra sjakt 1 og ett hver fra henholdsvis sjakt 2 og 3. Det ble også registrert en kokegrop i sjakt 1 som vurderes som sikkert og trekull fra denne ble også sendt inn til datering. Resultatene av dateringene viste at samtlige stolpehull er fra enten yngre eller eldre jernalder, mens kokegropen dateres til yngre jernalder.

En god del av avtrykkene som ble registrert i disse sjaktene er av utflytende og uregelmessig form, og det er også en forskjell på hvor tydelig de er markert mot undergrunnen. Dette gjelder også for flere av de avtrykkene som ble snittet, men alle disse kunne altså etter at de var undersøkt bekreftes som sikre. Det anses som sannsynlig at selv om det rimeligvis vil være slik at noen av disse avtrykkene kan avkreftes gjennom snitting og videre undersøkelser, så vil en større andel av avtrykkene på denne måten kunne bekreftes som stolpe- eller staurhull. Gjennom undersøkelsene i august 2014 var det ikke mulig å se noen klare mønster i distribusjonen av avtrykkene som kunne gi inntrykk av hvilke typer strukturer de kan ha tilhørt og eventuelle omfang og utstrekning av disse. Sjaktene var imidlertid så vidt smale og spredte at det ikke kan anses som rimelig å forvente en slik avklaring i forhold til avdekningsgraden. Det anses imidlertid å være et stort potensial for funn av flere avtrykk og andre funn (herunder strukturer/strukturrester, kokegroper, gjenstandsfunn, kulturlag m.m) i de delene av platået det hvor stolpe-/staurhullene og kokegropen ble funnet som ikke ble avdekket mellom sjaktene eller i tilliggende områder ved undersøkelsene i august 2014.

Beskrivelse fra Enkeltminne: Bosetningsområde fra jernalder

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/180563
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=141454&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator Troms og Finnmark fylkeskommune
Publisher Askeladden
Publication Year 2014
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (16.575W, 68.581S, 16.580E, 68.583N); Tjeldsund