Uten navn

Beskrivelse fra lokalitet: Rett øst for den nordvestlige delen av trasséen til ridestien, ligger en bred nordvestvendt bukt med stedvis fine masser i undergrunnen. Det ble prøvestukket tett på en større flate og satt et par stikk på to mindre lovende flater i bukta. På den store flata midt i bukta ble det funnet et randskår av keramikk og et par biter brent leire. Etter tett prøvestikking ble det 2 meter lenger øst funnet et lite skår til av samme type keramikk. Det ble satt et prøvestikk midt mellom de positive prøvestikkene for å forsøke å finne slått steinmateriale eller andre funn for å forstå hva slags lokalitet det dreide seg om. Dette prøvestikket gav kun ett lite skår av samme type keramikk. Alle funn av keramikk ble gjort på en dybde mellom 20 og 30 cm.

Keramikken er 0,6-0,8 cm tykk og har en brun farge på utsidene, med et rødere område midt i godset. Utsiden av randskåret kan se ut til å ha blitt polert eller overflatebehandlet på annet vis. Godset ser ut til å være magret med finkornet sand. Samlet sett er inntrykket at det ikke dreier seg om steinalderkeramikk, noe det totale fraværet av littisk materiale på lokaliteten bygger opp under.

Etter konsultasjon med Kulturhistorisk Museum i Oslo ble det derfor gravd tre sjakter med 8-tonns gravemaskin på funnstedet og flata rundt. Sjakt 1 ble lagt rett over de tre funnførende prøvestikkene , sjakt 2 ble lagt på en svakt skrånende flate i overkant av 10 meter lenger sør. Sjakt 3 ble lagt mellom sjakt 1 og 2 med formål å snitte stien som leder til gravhaugene (ID.160150) for å se om det kunne være spor etter en hulvei, samt avklare området nedenfor sjakt 1. Sjakta snor seg mellom trær og mellom sjakt 1 på en side og en liten fjellknaus på andre siden, og nedover i terrenget retning ridestien. Ved stien ble massene fjernet med maskin ned til undergrunnen, og så ble det gravet en sjakt manuelt i sjakten for å avgjøre om det var indikasjoner på en hulvei eller ikke. Stien fremstår i snittet som kun et grunt tråkk i skogsbunnen og i toppen av undergrunnen, og det er ingen indikasjoner på at det har gått en hulvei her.

Det ble i hele sjakta, utenom stien, ikke registrert noen tegn til aktivitetsspor i undergrunnen, heller ikke plogfurer.

For å forsøke å avgjøre hva slags lokalitet dette var ble det undersøkt om det kunne finnes bevarte strukturer noe dypere i massene. Det ble derfor i sjakt 1, hvor det ble ansett som mest sannsynlig å gjøre funn, skavet av tynne lag. Etter hver avskraping ble det krafset nøye. Dette ble gjort ned til 30 cm dybde, som er dybden det ble gjort funn i gjennom prøvestikk. Det ble ikke påvist noen strukturer eller anlegg, massene fremstod som homogene sand/sandgrus masser, der kun toppen av undergrunnen var brunrødlig i farge, men avsetningene egentlig er mer lyse eller gulaktige i farge. Det ble ikke observert noen menneskeskapte forstyrrelser i massene med unntak av de tre prøvestikkene og nedgravingen.

Ved 30 cm dybde ble undersøkelsen avsluttet da det ikke var noen indikasjoner på noen strukturer. Det fremstår fortsatt som uavklart hvorfor disse keramikkbitene befinner seg i dette området og på den dybden. Nedgravingen som ble observert har en uavklart funksjon, men søkesjakta ligger i en sti. Kan nedgravingen være et hull til en skiltstolpe med tilknytting til tidligere aktivitet på stien?

Sjaktundersøkelsen påviste ingen automatisk fredete kulturminner på flata. Det ble derfor besluttet å betegne lokaliteten som et automatisk fredet kulturminne, av typen funnsted, med en utbredelse begrenset til et lite område som omkranser tre positive prøvestikk.

Beskrivelse fra Enkeltminne: Prøvestikk 104

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/160322
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=130038&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator Agder fylkeskommune
Publisher Askeladden
Publication Year 2012
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (8.682W, 58.396S, 8.682E, 58.396N); Grimstad