Kongeveien gikk fra Stavanger, langs kysten til Hå prestegjeld, deretter inn i Dalane i Ogna sokn i Egersund prestegjeld og videre til Hellevik, over de to Eige-gårdene, over den gamle brua Vaulabrua ved den nåværende badeplassen Gåda, gjennom den sydlige delen av Bjerkreim over de to Tengesdalgårdene, til Helleland prestegjeld og videre østover. Veien er dokumentert på kart fra 1816 (vedlagt utsnitt her), og i skriftlige kilder fra 1745 («Stavanger Amptes udførlige Beskrivelse», de Fine, B.C. 1745, utgave fra 1987, s. 22-23).
I «Årbok for Dalane. Kommunikasjoner i Dalane» (Dalane Folkemuseum. Årbok 2000-2001, s 27-28.), står det dessuten om kongeveien over Tengesdal at «Ferja eller prammen som frakta folk og dyr over Bjerkreimselva mellom dei to Tengesdalgardane, var også ein del av denne gamle ferdselsåra. Husmannsplassen Med Ferja («Me færjo») på søre Tengesdal, der ferjemannen budde, låg om lag 1 km nordaust for tuna på dei to tengesdalsgardane.». Videre kommer det fram at denne kongeveien var en av de eldste hovedferdselsårene mellom Vest- og Østlandet, men at den omkring 1840 ble flyttet lengre sør ved Fotland, og kongeveien ble utbedra og lagt om i Egersundområdet slik at den ikke lengre gikk om Tengesdal. Gulatingsloven fra omkring år 900 opplyser at alle hovedveier skulle ligge der de har ligger fra gammel tid. Dette sammen med at en rekke forhistoriske kulturminner respekterer/ligger i tilknytning til veifaret, tyder på at veifaret går tilbake til forhistorisk tid.
Veien er kartfestet fra på flyfoto og ifølge Øko-kart fra 1993. Den østre delen av veien er best bevart. Her fortoner den se som en 4 m bred gårdsvei, torv og gressdekt og med rydningsstein i kantene. Totalt utgjør veialnlegget en bredde på 7-8 m (med rydningsstein). Helt i øst deler veien seg, den eldste (opprinnelige veien) går sør for en stor rasblokk som ligger inntil veien. TGrunneier sier han opparbeidet veien med grus for omlag 20 år siden, noe som stikking med jordbor viser at stemmer. I ,idtre del er veien helt/delvis borte/dyrka bort. I vestre del er den igjen synlig som gårdsvei, med en steingard som flger langs veien nordlig kant. Veien ender ved Ferja, et stedsnavn som forstatt er i bruk.