Alvim Utsikten

Helleristningsfelt.

1998-2011: Spesielt helleristningsfelt beliggende høyt og fritt i landskapet som består av ca. 29 enkeltfigurer. 15 skipsfigurer, 8-9 menneskefigurer hvorav en kan tolkes som bueskyter. En tohjulet vogn, trukket av to hester, er tydelig. Flere uforklarlige figurer er hugget i forbindelse med vognen og bueskyteren. 2 skålgroper. Ristningene er forholdsvis grunne og utydelige.

2016: Lokaliteten består av minst 32 figurer grunt hugget på en Ø-vendt bergflate mellom to boligblokker, med fin utsikt ut over Glomma. Bergflaten er generelt forvitret med flere skjøre områder, men har også enkelte partier med bevart isslipt overflate. Berget er skadet av to moderne borehull, ett omgitt av markant, rustfarget misfarging. Det er også andre flekker av nyere dato på flata, en form for lys grå malinggssøl nede i NØ og enkelte spredte, brunsvarte flekker av et tjæreaktiv stoff. Fargen på berget tyder på at det tidligere har gått et vannsig over deler av flata. I nyere tid er det bygd opp en tørrmur av naturstein i overkant av ristningsberget. Figurene er inndelt i en øvre og en nedre konsentrasjon, atskilt av naturlige bølgeformasjoner i berget. Øvre del består av 2 menneskefigurer og 4 skip, hvorav 2 uferdige/defekte. Alle skipene er orientert N-S. De fullstendige skipene har største lengde 42 og 82 cm. Det største skipet har både kjøl- og relingsstripe og 6 mannskapsstreker, men er skadet av flere mindre eksfoliasjoner. Det mindre skipet har enkelt kjøllinje og 5 mannskapsstreker. De 2 ufullstendige skipene har begge bevart lengde 33 cm, med 1-5 mannskapsstreker. Et av skipene har både kjøl- og relingslinje markert, det andre har bare en enkelt kjøllinje. Menneskefigurene har største høyde 31 og 24 cm. Begge har armene hevet, den ene har kun et synlig bein. Den nedre delen av feltet består av ca. 13 skip, 4-5 menneskefigurer, 1 vogn og 2 hester, 1-2 skålgroper og flere linjer og udefinerte figurer. 8 av skipsfigurene er hele eller har begge stavner bevart, de 5 andre er uferdige, defekte eller usikre. To av skipene er hugget skrått i forhold til de andre, som er orientert N-S. Totalt 8 av skipsfigurene har både kjøl- og relingslinje markert, 2-3 også med rester av spanter. Største lengde på de hele skipene er 41-64 cm, mens de defekte skipene har bevart lengde 15-40 cm. 9 av skipsfigurene har markert mannskap, med 1-9 bevarte streker. Menneskefigurene har største høyde 18-42 cm. 2 av figurene har kun 1 bevart arm. Den minste figuren ser ut til å klatre i en stang el., og har 3 fingre på den synlige hånda. Ingen av figurene har tydelige attributter, men i nærheten av den lengste figuren er det flere udefinerte furer som omfatter en halvsirkel som minner om en bue. Ved en annen av menneskefigurene er noen utydelige furer tolket som en sverdlignende figur ved kalkeringen av feltet på begynnelsen av 2000-tallet. Den usikre menneskefiguren henger sammen med den mulige bueskytteren og har avlangt hode og svært korte bein. Vognfiguren har to hjul og dras av 2 dyrefigurer med største lengde 45 og 46 cm. Dyrene har en lang, slangeaktig hale, og den ene har 5-6 markerte bein, men de tolkes vanligvis som hester. Det er 1 sikker og 1 usikker skålgrop på flata, diameter 2-4 cm. Det er også flere linjer og udefinerte figurer spredt blant de andre ristningene.

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/117487
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=101141&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator Viken fylkeskommune
Publisher Askeladden
Publication Year 2008
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (11.089W, 59.270S, 11.089E, 59.270N); Sarpsborg