Solberg øvre II

Helleristningsfelt.

1930-tallet: 1. Ni groper hvorav fire er forbundet to og to. Gropene er gjennomgående store og temmelig dype, men likevel sterkt forvitret. Tverrmål opp til 10 cm. De to og to som er forbundet har en lengde av henholdsvis 17 og 19 cm. 2. Stort skip, forholdsvis tydelig, for det meste med en ganske dyp linje (fure). Av de avrundede linjekantene er det likevel tydelig å se at figuren nå er sterkt forvitret. Enkelte steder er linjen nå også meget grunn og utydelig. Det gjelder særlig den forlengede kjølplanken, hvor spesielt utsvingningen øverst er vanskelig å se. Midtskips har den en eiendommelig, halvrund oppbygning (kahytt/telt). Begge stevnene ender åpenbart i dyrehoder med oppstående ører. Lengde mellom stevntoppene 121 cm, største lengde 160 cm. Høyden midtskips, oppbygningen medregnet, er 35 cm og linje/furebredden opp til ca 3,5-4 cm. Over skipet er hugget fem groper, hvorav to er regnet med under figur 1. De tre øvrige finnes i avtand av 40-90 cm fra skipet. 3. Rett under skipet, fig. 2, er en mindre båt av den ytterst enkle formen, èn buet linje med mannskapsstreker. Båten er meget forvitret og linjene er nå ganske grunne og vanskelige å se. Det er etter linjenes karakter ikke grunn til å tro at de opphavelig har vært hugget dypt (– i motsetning til det store skipet). Båten kan ikke lengre konstateres i sin fulle utstrekning, idet det mangler noen mannskapsstreker, mens andre bare kan skiftes delvis. Båten har en lengde av 60 cm. Linjebredden er neppe større enn 2 cm, stedvis mindre. Litt nedenfor og noe lenger til høyere ligger en skålgrop.

1944: Tilføyelser til forrige beskrivelse. På østehellingen av bergknausen, et par meter bortenfor det store skipet på vesthellingen (fig. 1-3): 4. Tett samling av groper på det høyeste punkt av svaberget. De er gjennomgående ganske små, men helt tydelige. 5. Defekt skipsfigur, meget svakt hugget og nesten usynlig i dagslys. Det som er tegnet opp må anses som sikkert. Stevnavslutningen, en del av relingslinjen og flere av mannskapsstrekene kunne ikke finnes. Undersøkelsen vanskeliggjøres også av at bergflaten er meget ujevn og forvitret. Største lengde 75 cm, linje-/furebredde ca 2 cm. 6. Samling på 22 skålgroper av vekslende størrelse, spredt omkring på østhellingen av knausen. 3 av dem er temmelig store, med kraftig hugging og en diam. på 7 cm. De andre er mindre og gjennomgående grunnere. 14 av dem er anbragt i rekke på to og to.

1964: Lokaliteten består av 3 skipsfigurer og ca. 50 skålgroper. Ristningene er hugget på en bergskalk orientert NØ-SV som skråner til Ø og V fra en midtakse (kjøl) som går N-S. Det lengste skipet er meget tydelig med dobbeltstavn, spanter og mannskapsstreker, samt en form for sol eller telt på dekket. De to andre skipene er dannet av en enkelt linje. Lengde 0,75, 1,2 og 1,5 m. Skålgropene er tildels meget tydelige, med diameter 3-8 cm. De fleste ligger oppe på kjølen, lengst i S er en tett samling av ca. 20 små groper. Lenger N oppe på kjølen ligger ca. 7 større groper sammen med en avlang grop. NV for disse, på bergets Ø-helling, ligger en samling groper i to rekker hver på 7 groper. En liten grop markerer slutten på rekkene lengst i N. Ellers er det spredte groper rundt på feltet.

2006: I forbindelse med utvidelse av E6 ble helleristningsfeltet permanent tildekket.

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/143828
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=120845&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator Viken fylkeskommune
Publisher Askeladden
Publication Year 2011
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (11.162W, 59.215S, 11.162E, 59.215N); Sarpsborg