E-post fra Lars-Erik Narmo om jernframstillingsanlegget:
Det ligger en jernfremstillingsplass fra eldre jernalder (slaggblokker fra gropsjaktoven eldre enn ca 700 AD – tipper at dateringen er yngre romertid/folkevandringstid) ved Store Kaldingen på Veståsen i Søndre Land. Du finner området på kartet på åsen om lag vest for Flubergbrua. Jernfremstillingsplassen er spesielt interessant fordi dette, så vidt jeg vet, er første kjente jernfremstillingsplass på Veståsen. Og, finnes en er det trolig flere på Veståsen.
Jeg hørte rykter om en jernfremstillingsplass ved Kaldingen for flere år siden, men har ikke hatt anledning til å sjekke dette nærmere før nå (befarte lokaliteten mandag 12. oktober 2015). Harajeger og kollega Svein Andreassen, som for øvrig har hytte ved Kaldingen, tipset meg om eksakt beliggenhet på et svært karakteristisk nes ut i Kaldingen. Neset er en markert kolle omgitt av vann på tre sider og våtlende, jf. vedlagte foto og kart.
Lokaliteten har karakteristisk beliggenhet med slaggutkast fra toppen av en kolle. Det er et relativt tynt slaggutkast utover skråningen mot spissen av neset i SV, anslagsvis maksimalt 0,5 m. Slagget ligger helt ned til stranda. Slagghaugen er 7,6 m lang utover skråningen og ligger i en 8,7 meter bred vifte med utkast fra platået på kollen. Slagg er også kastet utover skråningen mot V, men dette er mer gjengrodd (slagglaget knapt synlig her). Dette slagglaget er mer bratt ned mot stranda og måler 5 meter fra toppen av kollen. Slaggviften er ca 4,5 m bred.
På toppen av skråningen er det mulig å se en diffus blestertuft med mål 3,8 x 4,3 m der det ligger en diffus forsenkning ved SV hjørnet som trolig markerer gropsjaktovnen. Forsenkningen har diameter 1,2 m (vanlig diameter på ovner fra eldre jernalder – markerer trolig slaggropa).
Toppen av kollen brukes som bålplass og her er markert to bålplasser i dag, den ene av disse 70 cm til sides for ovnen. Her er det kanskje behov for litt informasjon til almennheten, slik at ovnsområdet ikke skades.
Jernfremstillingsplassen har karakteristisk beliggenhet i forhold til setre typisk for anlegg fra eldre jernalder sør for middelaldergrensen (sjekk artikkel i «Landingen» 2015 der jeg analyserer dette). Slagghaugen ligger ca 650 fra Smygen seter og har trolig sammenheng med denne. Litt spesielt i Land, sør for middelaldergrensen, er slagg fra eldre jernalder som er deponert mot vann. Det vanlige i Land sør for middelaldergrensen er at slagget er deponert i skråning mot myr. Nord for middelaldergrensen,om lag ved Veslefossen i Dokkfløy, er derimot tilknytningen til vann, slik som her, særdeles vanlig. Jernfremstillingsplassen ved Kaldingen er derfor typisk for Land mht. lang avstand til seter (og ikke kloss inntil setervollen). Derimot er tilknytningen til vann mer typisk for Gausdal/Valdres og dalstrøka noraførr… En blanding, men et objekt er ikke nok til å se et eventuelt mønster.
Som sagt, når det ligger en slagghaug her, finnes det trolig flere. Denne slagghaugen har vært kjent av lokale lenge og årsaken er mye bruk av det karakteristiske neset.
Vedlagte geojpg’er UTM WGS 32 N. Målt opp med utstyr som gir ca 1 m nøyaktighet, men da jeg fikk lokaliteten på kartet tenker jeg at den skulle vært noe parallellforskjøvet mot vest – mer sentrert med like mye areal på hver side av eiendomsgrensen.
Mvh Lars Erik Narmo
Kulturminneplanlegger
Søndre Land kommune
E-post larserik.narmo@sondre-land.kommune.no
Mobil 9059052
Tel. kontor 61126680