Helleristningsstein.
Jan Petersen 1926: Innmeldt til Universitetets Oldsaksamling i 1917 av stud. philol. Jonas Hauer, saaledes samme aar som helleristningen paa Penne ble opdaget. Den som først hadde lagt merke til den, var imidlertid vistnok lærer Tvihaug, far til Andreas Tvihaug, som var eier av den grund hvor ristningen var. Helleristningen blev saa senere undersøkt av Gjessing i 1917 og 1918. Den findes paa en stor jordfast sten, som er 6,5 m. lang og 5,4 m, br., høiden er næsten 2 m. Her er først hugget ind 2 skibsfigurer, det ene over det andet. Det øverste av disse skiber var det mindste. 75 cm. langt, ganske enkelt med en kjøllinje og 10 mands besætning. Det nedre skib var 1,23 m. langt og hadde 18 mandskapsstreker, baade kjøllinje og rælingslinje med flot tilbakebøiede stavner. - Efter Gjessings første undersøkelser opdaget Andreas Tvihaug et tredje skib nede i høire hjørne av stenen. Dette skib er 87 cm. langt og er av samme type som det største av de to andre skiber. Det maa vistnok ha hat 16-17 mands besætning. Foruten disse 3 skiber er her 20-30 skaalformede fordypninger.
Per og Eva Fett 1934: Nordøst for huset (Gnr. 6, bnr. 27) og nordvest for veien skråner en bakke mot nordvest ned mot Kråkenesvatnet. 40 m. fra huset, 25-30 m. fra veien o 50 m. fra vatnet stikker et granittberg frem i jordet. Det er 3X5 m. stort og 1,75 m. på det høieste. Steinen virker vannslitt. Toppen er avrundet. En flate skråner nokså jevnt mot nordvest og her er ristningene hugget. Beskrivelse av kalkering: båtfigur 1 er tydelig hugget om enn ikke så tydelig som nr. 2. Gropen på nr.2 er grunn men sikker. Båtfigur nr. 3 er likeledes tydelig, ytterste 8 cm. av kjølsporden grunnere enn resten, men sikker. Mannskapsstrekene er også grunne, nokså vitrede, men sikre. Gropene til høire er grunne, og der er flere som vi dømte naturlige. Flaten ovenfor er sterkt vitret, og det kan ha vært ristninger mellom gropene og nr. 4. Nr. 4 og 5 er grove i bunnen og ujevne, nogen hugning kan ikke merkes. Høire stavn på nr.4 er litt tvilsom, venstre kan ha gått lenger op. Det er tvilsomme fordypninger til høire for kjølen på nr. 5, de kan tenkes å være rester efter fortsettelsen. Mellem nr.1-2 og 4-5 er det en hulning i steinen. Det kan nok ha vært flere ristninger på flaten. På toppen, hvor steinen er jevnere, er det groper, normale eller grunne. To normale groper ved sydøstre kant.
ØK-registrering 1964: Steinblokken måler 5m NØ-SV og 4,7m SØ-NV. På denne steinens NV-N-side finnes helleristningen. Den består av 5 skipsfigurer og 33 skålgroper.
Kontrollregistrering 2022: Helleristningsstein, 5,5x5 m. stor og ca 1 m. høy synlig over markoverflaten i skråning. Steinen har helning mot NV, lik terrenget den ligger i, og på den hellende flaten er det hugget 3 store og 2 små båtfigurer (den største 1,2 m. lang), og 9 skålgroper. Oppe på toppen av steinen, på en mer horisontal flate, er det hugget ytterligere 25 skålgroper. Se tidligere beskrivelser. Det har nylig vært gjort konserverende tiltak på steinen som har fjernet mose- og lavvekst (etter 2019), og figurene fremstår nå tydeligere. Steinen ble nattlyst.