Hafslund 2

Helleristningsfelt.

1941: Lokaliteten består av 8 skålgroper og fem skipsfigurer. 1. 8 skålgroper, hvor 6 er hugget i en rekke i feltets SØ-del (under fig 2). En av dem er 6 cm i diameter, de øvrige er 4-5 cm i diameter. 2. Skipsfigur med temmelig grunne furer, mange av mannskapsstrekene er uklare eller helt forsvunnet. Skroget er langstrakt i forhold til avstanden mellom relings- og kjøllinje. Skipet er 182 cm langt, furebredde ca. 1,5 cm. 3. Skipsfigur av usedvanlig form og hugging. Skroget er totalhugget, jevnbredt og trolig fremkommet ved utvidelse av en naturlig spaltning i fjellet som kan følges i skrogets forlengelse bortenfor stevnen. Den opprinnelige sprekken er utvidet til en for det meste jevnbred fure med jevnt buet tverrsnitt og med en dybde på opptil 2 cm. Stevnlinjene er kraftige, derimot er mannskapsstrekene mindre fremtredende. Det var umulig å finne en avslutning i akterstevnen av skipet, den store furen forsvinner brått i en liten forsenkning i bergflaten. Samlet lengde 198 cm, derav selve skroget 180 cm. 4. Usedvanlig kraftig, grovt hugget skipsfigur, særlig er de svungne stevnene dype og brede. Største lengde 78 cm, linjebredde ca. 4,5 cm, mannskapsstrekene er noe smalere. 5. Skipsfigur av enkel type. Furene er nokså grunne, men figuren er tydelig nok til at det ikke kan være tvil om dens form. Største lengde 72 cm. 6. Skipsfigur, temmelig svakt hugget. Den ble først synlig ved kunstig lys. Det som er tegnet, må dog anses som helt sikkert. Største lengde 87 cm, furebredde ca. 2 cm.

1964: Ristningen består av 5 skip og ca. 8 skålgroper på et svaberg som skråner 30 grader mot Ø. Skipene ligger nærmest parallelt. Det lengste skipet har en 8 cm bred fure til bunn. Skipet som ligger nærmest dette mot V er også meget tydelig hugget med 3 cm brede furer. De andre skipene er heller ikke vanskelig å oppdage. De to Ø-ligste skipene har dobbelstavn uten spanter. Alle skipene har mannskapsstreker. Lengde 0,7-2 m. 6 av skålgropene ligger på en linje i feltets SØ-del. Diameter 3-7 cm.

2019: 5-6 skipsfigurer og 8-9 skålgroper på en Ø-vendt bergflate NØ på en langstrakt åkerholme. Berget har en svært forvitret og skjør overflate der store partier har flaket av, og de fleste figurene er utydelige og/eller fragmenterte. Skipsfigurene er orientert omtrent N-S. 3-4 har enkel kjøllinje, mens 2 har både kjøl- og relingslinje. De sikre skipene har alle mannskapsstreker. 2-3 skip har dobbel stavn mot N, en har dobbel stavn mot S. De sikre skipsfigurene har største lengde 73-196 cm. Den største skipsfiguren har utnyttet en naturlig renne i berget som en dyp, markert kjøllinje. Ut fra denne er det hugget minst 34 grunnere, tette mannskapsstreker og en dobbel stavn i N, S-stavnen er ikke bevart. 2 av mannskapsstrekene er forbundet med en buet linje i øvre del. Den usikre skipsfiguren ligger øverst i SV på bergflata, furene er utydelige og fragmenterte, og det er uvisst om de er hugget eller resultat av skader i berget. 5 av skålgropene er hugget på rekke helt S på berget, og 1 ligger på bergets øvre, flatere del. De øvrige 3 gropene er hugget i relasjon til en av skipsfigurene. Det er spor av en mulig hugd linje mellom en av gropene og skipet. Skålgropene har diameter 3,5-5 cm og dybde 0,3-0,6 cm.

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/143821
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=120880&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator Viken fylkeskommune
Publisher Askeladden
Publication Year 2011
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (11.135W, 59.268S, 11.135E, 59.268N); Sarpsborg