Forbergodden

12m over vannspeilet i en liten vik på oddens NV-side og på den loddrette, lys grå bergflaten: Figur av en elgku eller hjort. Malt med rød farge. Dyrets hode vender N-over. Mål - iflg litteraturen: L 2,2m, h 1,5m. S for og bak dyret kan skimtes: Spor av rød maling som ikke kan identifiseres nærmere. Se skisse. Hellemalingen er beskrevet fra båt pga vanskelige værforhold, som forhindret ilandstigning. Malingen kalles lokalt "Kua".

Eivind Engelstad 1934: Da stud. filol. A. Hauer var på topografisk-arkeologiske undersøkelser for Universitetets Oldsaksamling på Lista sommeren 1917, meddelte kaptein S. Holmesland ham, at han hadde opdaget et dyr malt med rød farve på en bergvegg inne i Kvavikfjorden i Spind. Da det efter en del korrepsondanse mellom kaptein Holmesland og Universitetets Olsaksamling viste sig sannsynlig, at man her stod overfor en virkelig hellemaling, foretok dr. Helge Gjessing, assistert av dr. Jan Petersen, en inngående undersøkelse på stedet sommeren 1918. Stedet hvor malingen er anbragt kalles Forbergodden og hører til gården Forberg i Spind. Rett inn for tallet 24 på rektangelkartet er det en liten vik, og her stuper fjellet på sydsiden bratt ned i sjøen. Ca 13 m. over strandkanten er det en liten hylle eller avsats i fjellet, omtrent 1,5 m bred og 2 m. lang, hvorfra bergveggen en smule utover lutende stiger steilt op og danner en stor flate. Dennes nedre del er ganske lys, da mose ikke har kunnet feste seg på den. Bergarten er granitt, isprengt med feltspat. På denne lyse flate er dyrefiguren anbragt. Efter nivellement lå dyrets føtter ca 13,50 m.o.h. men Helge Gjessing gjør opmerksom på at forholdene for en undersøkelse her var så vanskelige at han ikke tør garantere nivellementets nøiaktighet. I det vesentlige er det malte dyr vel bevart, men som det fremgår av fotografiene mangler det ytterste parti av mulen.

Figuren forestiller et firbeint dyr. Hodet, som er defekt ved mulepartiet, har to rette, korte og parallelle ører. Nakkelinjen glir jevnt over i ryggen, hvor det rett op for forbenene er en lav pukkel. Det blev ved undersøkelsen tydelig iakttatt at pukkelen opprinnelig har ligget lengere fremme, men den endelige strek er her ført med stor kraft for å markere at den første skisse ikke gjelder. Rygglinjen går bueformet og uten tilløp til hale over i den bakre kroppslinje, som er helt rett og et kort stykke ned, ikke engang halvveis mot buklinjen, kløftes i de to bakben. Disse er helt rette og mangler enhver leddbøining. De har begge tydelige fremovervendende klover. Buklinjen er buet og går direkte over i bryst- og halslinje, som er sterkt skrå. Forbenene er ganske ubetydelig bakover og har begge klover som går fullstendig i ett. Ved overgangen til buklinjen er det små lårutvidelser. Likesom bakbenene fortsetter langt innover i kroppen, gjør også forbenene det. De skjærer begge buklinjen, og løper som to parallelle linjer helt op til pukkelen. En lignende dannelse sees hvor det korte og brede hode bøier nesten rettvinklet av fra halsen. Her går det en tydelig linje gjennem halsen og fortsetter ubrutt over hodet, hvor linjen danner det bakerste øre. Dyret er 2,20 m. langt og 1,50 m. bred. Umiddelbart figuren sees to linjer som synes å tilhøre et dyr, som dog neppe noensinne har været fullført.

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/41692
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=52186&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator Agder fylkeskommune
Publisher Askeladden
Publication Year 2004
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (6.858W, 58.111S, 6.858E, 58.111N); Farsund