Vedr. opplysning om funn av fortidsminne på Gjøkenes, gnr. 20, Porsanger kommune.
Vi er noe usikker på hvilken funksjon den store gropa har hatt. Beliggenheten på kanten av en gammel elveterrasse, samt størrelsen kan tyde på at det er en hustuft fra yngre steinalder - en såkalt Gressbakkentuft. Gressbakkentuftene slik vi kjenner dem fra lokaliteter i Varanger og Porsanger ligger imidlertid nærmere sjøen og er, uten unntak, orientert med langsida mot sjøen. Disse tuftene var i bruk i en periode rundt 2000 f.Kr. Det er også funnet Gressbakkentufter på innlandet i Pasvik - her ligger tuftene langs gamle elveterrasser, slik som denne på Gjøkenes. Størrelsen og formen på gropa på Gjøknes passer godt med gressbakkentuftene, det samme med fordypninga i vollen (mulig inngang). Men det blei ikke funnet kulturlag (trekull, ildsted, redskaper) inne i tufta, og vi er derfor usikre på om dette virkelig er en Gressbakkentuft, for å få klarhet i det må det nærmere undersøkelser til.
En annen teori er at det kan være en fangstgrop. Gropa ligger i et område hvor det ikke er usannsynlig at rein og elg har hatt trekkrute, mellom den høge terrassekanten og myra. De fangstgropene en kjenner fra den tida det blei drevet fangst på villrein er imidlertid ikke så store som denne gropa. Vanlig størrelse på fangstgroper er 3-4 meter i diameter og dybde ca 1 m. Gropen på Gjøkenes er oval og måler ca 6 x 3 meter (øvre innvendige mål) og er ca 1,5 m dyp. De fleste fangstgropene i Finnmark er brukt i forbindelse med reinfangst, men det finnes også groper som er brukt til fangst av elg. Dersom gropa på Gjøknes er ei fangstgrop er den sannsynligvis brukt for å fange elg.
2019: Kartfesting basert på beskrivelse sett i lys av ortofoto og LIDAR-anomali. Bør kontrolleres i felt for nøyaktig geometri.