Krokstad

2022: På en jordfast steinblokk sentralt i en liten haug er det rundt 20 groper som minner om skålgroper. Steinen måler 2,2 x 1,2 meter og gropene ligger på steinens SV-vendte overside. Steinen har en ujevn, kraftig forvitret overflate med enkelte tydelige kvartsklumper og flere avskallinger. Gropene er svært forvitret og mange er diffust avgrenset. Antagelig har de oppstått som følge av forvitringsprosesser knyttet til avskallinger og bergarter med ulik hardhetsgrad. Det kan imidlertid ikke utelukkes at enkelte av gropene kan være laget eller bearbeidet av mennesker. Gropene har tverrmål på 3-8 cm og dybde på 0,4-1,5 cm. På en jordfast steinblokk ca. 30 meter mot SSØ er det ytterligere to mulige skålgroper. Disse ligger på øvre del av en 2 x 1,2 meter stor steinblokk med en ujevn, forvitret overflate. Det er flere ujevne fordypninger i bergflaten, og gropene tolkes som mulige, men usikre skålgroper. Diameter 3,5-6 cm.

2023: Gravhaug. Tydelig markert, klart avgrenset, men kraftig bevokst med lav vegetasjon i sommerhalvåret. Det umiddelbare området rundt haugen ID 296514 er rydda frem og noe vegetasjon er klippet ned. Det var gjort noen mindre inngrep i fyllmassen på haugen, antakelig for å fastslå om det dreide seg om større stein eller fjell under torva. Alle avdekkende områder var stein som ga inntrykk av å være jevnstore nok. Haugen fremstår som klart markert med ei stor irregulær steinblokk på toppen. Denne går delvis inn i fyllmassen og det er er gjort et snitt i haugkappa i den ene kanten av blokka. Igjen antakeligvis for å kunne si noen om det er fjell eller ei steinblokk, eller om blokka har gått helt ned til markoverflaten. Umiddelbart rundt haugen ved foten har det dannet seg et belte på en par meter hvor det er merkbart mindre stein. De kan være brukt under konstruksjonen av haugen. Det er mye stein av samme størrelse som i haugen i områdene rundt på utsiden av beltet. Haugen er tolket som sannsynlig gravminne, eneste motforestillingen er vel egentlig den store steinblokka på toppen. Mulig denne kan ha vært reist stående opprinnelig, men det blir jo spekulasjon frem til noen graver den ut en gang. Det ble gjort et nytt forsøk på å se på de mulige skålgropene på steinblokken. Tolket som erodert/avflaket/spaltet og naturlig, noe skarpe kanter. Diameter: 6 meter.

Identifier
Source http://kulturminnesok.no/ra/lokalitet/296514
Metadata Access https://kart.ra.no/arcgis/rest/services/Distribusjon/Kulturminner20180301/MapServer/7/query?objectIds=2822362&outFields=*&returnGeometry=true&f=geojson
Provenance
Creator Viken fylkeskommune
Publisher Askeladden
Publication Year 2023
Rights NLOD (https://data.norge.no/nlod/en/2.0/)
OpenAccess true
Contact askeladden.hjelp(at)ra.no
Representation
Language Norwegian
Version 20180301
Discipline Archaeology
Spatial Coverage (10.689W, 59.406S, 10.689E, 59.406N); Moss