Bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek d.m.v. boringen (verkennende fase) M&R Oosteind A-163 (gemeente Oosterhout)

DOI

In november 2016 heeft Antea Group een archeologisch onderzoek uitgevoerd ten behoeve van het Meet- en Regelstation A-163 te Oosteind. Het onderzoek heeft bestaan uit een archeologisch bureauonderzoek en een inventariserend booronderzoek, verkennende fase.Voor het plangebied geldt op basis van het bureauonderzoek een brede archeologische verwachting. Er kunnen in theorie vondsten worden aangetroffen die dateren vanaf het laat-paleolithicum tot en met de nieuwe tijd. Om dit gespecificeerd verwachtingsmodel te toetsen is een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen (verkennende fase) uitgevoerd. Uit het booronderzoek blijkt dat op locatie 1 onder opgebracht zand sprake is van een (afgetopte) A-horizont met daaronder een E- en B-horizont. Hieronder werd in twee boringen de top van de C-horizont aangetroffen, in de overige boringen lag deze dieper. De aangetroffen afzettingen betreffen dekzand van het Laagpakket van Wierden op de grovere afzettingen van de Formatie van Boxtel. Gezien de aanwezige horizonten is hier sprake van een laardpodzol, hoewel de voormalige A-horizont mogelijk is afgetopt en voorheen dikker is geweest. Ter hoogte van locatie 2 is voornamelijk een A/C-profiel aangetroffen. In het noordelijk deel zijn nog kleiige afzettingen aanwezig van voormalige overstromingen. Ook de daaronder gelegen afzettingen maken een verspoelde indruk. Samenvattend wordt geadviseerd voor beide plangebieden de archeologische verwachting bij te stellen naar laag. Voor plangebied 1 geldt dat op sommige plaatsen welliswaar restanten aanwezig zijn van een intacte bodemopbouw, maar dat binnen hetzelfde plangebied ook grotere bodemroeringen hebben plaatsgevonden. De verwachting op een binnen het plangebied aanwezige behoudenswaardige archeologische vindplaats is daarmee laag. Voor locatie 2 geldt dat de boringen laten zien dat de top van de C-horizont is omgeploegd en opgenomen in het opgebrachte antropogene dek. Binnen het plangebied worden geen (intacte) bewoningsresten meer verwacht.

Antea Group Archeologie 2016/169

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zfq-6bf4
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-zfq-6bf4
Provenance
Creator J.E. Colijn; M. Arkema
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor J.E. Colijn; Antea Group
Publication Year 2017
Rights CC-BY-ND-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0
OpenAccess true
Contact J.E. Colijn (Antea Group BV)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/pdf; text/xml
Size 7679129; 6789; 6691; 1063; 4049
Version 1.0
Discipline Humanities