Noordeinde 7, 8 en 9 te Rijnsburg, Gemeente Katwijk. Bureau- en karterend booronderzoek

DOI

Inleiding Synthegra B.V. heeft in opdracht van XXXX een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een karterend booronderzoek uitgevoerd op de percelen Noordeinde nrs. 7,8 en 9 te Rijnsburg. Het onderzoek wordt begrensd door het Noordeinde in het oosten en percelen met woningen en tuinen in de overige windrichtingen. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen realisatie van een twee-tal gebouwen, parkeerplaatsen en een speeltuin.

Specifieke archeologische verwachting bureauonderzoek Uit voorgaand onderzoek is gebleken dat de trefkans voor archeologische resten uit het Laat -Paleolithicum en Mesolithicum, oftewel de periode van jagers en verzamelaars, binnen dit plangebied bijzonder laag is. Het Pleistocene dekzand, waarin deze resten zich zouden moeten bevinden, bevindt zich hier niet alleen op een diepte van ca. 20 m – NAP, maar de top hiervan is hoogstwaarschijnlijk ook geërodeerd. Op de flanken van het oude duin kunnen sporen en vondsten vanaf het Late Neolithicum worden verwacht, maar het onderzoek in de nabije omgeving leidt vooral tot een zeer hoge verwachting voor de Vroege Bronstijd, IJzertijd en de Romeinse Tijd. Voor de Vroege Middeleeuwen tot en met de Nieuwe Tijd geldt eveneens een zeer hoge verwachting. Dit komt doordat het plangebied in het centrum ligt van Rijnsburg en Rijnsburg al bewoond wordt sinds de Vroege Middeleeuwen. Deze sporen kunnen vanaf het maaiveld worden verwacht tot ongeveer 150 centimeter beneden het maaiveld. Bodemgaafheid: op basis van de gegevens is het mogelijk dat de bodem verstoord is door bebouwing die er door de jaren heen heeft gestaan. Om er achter te komen of de bodem opbouw nog intact is, zouden er boringen moeten worden uitgevoerd om te kijken hoever de bodem verstoord is of nog intact is.

Archeologische interpretatie veldonderzoek Het bodemprofiel is in het hele plangebied intact. Alleen de bovenste 50 centimeter zijn verstoord. Tijdens het booronderzoek zijn archeologische resten en indicatoren aangetroffen onder de verstoorde laag tot maximaal 1,25 meter beneden maaiveld, die wijzen op de aanwezigheid een vindplaats uit de Middeleeuwen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/AR/LAIIEB
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/AR/LAIIEB
Provenance
Creator Bruijn, L.; Durczak K.; Stevens F.
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor Krist, E.; Bruijn, L.; Durczak K.; Stevens, F.
Publication Year 2023
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact Krist, E. (Synthegra BV)
Representation
Resource Type Dataset
Format audio/midi; application/vnd.mif; application/pdf
Size 1; 549; 2944492
Version 2.0
Discipline Humanities
Spatial Coverage Leusden