Mevrouw AS is de dochter van een tuinder / landbouwer op het Zuidoost-Molukse eiland Kei Besar. Ze vertelt over een idyllische jeugd die verstoord wordt door de Japanse inval. Ze had de ambitie onderwijzeres te worden of verpleegkundige, maar na de Tweede Wereldoorlog wordt ze min of meer uitgehuwelijkt aan haar neef, die toen militair was bij het KNIL. Die raakt in die hoedanigheid betrokken bij de Politionele Acties, met als uiteindelijk gevolg dat het echtpaar, net zoals het merendeel van de andere KNIL-militairen, voor een zogeheten tijdelijk verblijf naar Nederland werd overgebracht. Mevrouw vertelt over de kennis van voedsel die van generatie op generatie wordt doorgegeven, over de tijd dat er onderling handel werd gevoerd voordat het geld zijn intrede deed.Ze vertelt ook verhalen over de wreedheden door de Japanners begaan, over de oorlogshandelingen na de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië, over de reis per schip naar Nederland, en over het verblijf in de Ambonezenkampen.Mevrouw is diverse malen naar Kei Besar teruggekeerd en onderhoudt nog steeds contacten met de familie daar.
Files not yet migrated to Data Station. Files for this dataset can be found at https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:41673.
Veel van de Molukse KNIL-militairen die tussen 1951 en 1953 naar Nederland kwamen, waren getrouwd. In dit project komen een aantal van hun echtgenotes aan het woord. Hoe hebben de Tweede Wereldoorlog, de Japanse bezetting en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd de keuzes van deze vrouwen beïnvloed? En waren ze betrokken bij het besluit van hun mannen te strijden tegen de Indonesische onafhankelijkheidsbeweging? De interviews maken duidelijk welke ingrijpende gevolgen die beslissing had voor de persoonlijke relaties van de vrouwen en de relatie met hun geboorteland.De getuigenissen leveren een genuanceerd en genderspecifiek beeld op van het leven en de keuzes van Molukse KNIL-militairen. Ze vormen daarmee een waardevolle aanvulling op de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Maar ze vertellen ook over de nasleep ervan: de Indonesische revolutie, de onafhankelijkheid, de strijd om de inrichting van het nieuwe Indonesië, de proclamatie van de Republiek der Zuid-Molukken en de opheffing van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.