Plangebied Busserstraat ong. te Meijel, gemeente Peel en Maas; archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek)

DOI

InleidingIn opdracht van Bureau Leefomgeving heeft RAAP in maart 2021 een bureauonderzoek en verkennend booronderzoek uitgevoerd voor het plangebied Busserstraat ong. te Meijel (Gemeente Peel en Maas). Het plangebied is door de gemeente Peel en Maas geselecteerd voor een Ruimte-voor-Ruimte locatie waar akkerland wordt omgezet in een woonlocatie. De inrichtingsplannen van het plangebied zijn nog niet bekend. Het onderzoek vond plaats in het kader van een nieuw bestemmingsplan.BureauonderzoekHet plangebied bevindt zich op een dekzandrug uit het weichselien, waarop in de late middeleeuwennieuwe tijd hoge zwarte enkeerdgronden zijn opgebracht. Het plangebied bevindt zich binnen een AMK-terrein van hoge archeologische waarde, namelijk de oude dorpskern van Meijel. In de omgeving van het plangebied zijn alleen vondsten en sporen aangetroffen uit de volle middeleeuwen, late middeleeuwen B en de nieuwe tijd. Op basis van historische kaarten blijkt dat tot 1967 geen enkel (historisch) gebouw heeft gestaan in het plangebied. In 1967 wordt in het plangebied een grote schuur gebouwd die tussen 2003-2004 weer is gesloopt. Op het kadastrale minuutplan uit 1811-1832 staat aangegeven dat ten westen en ten zuiden van het plangebied wegen lagen.Verkennend booronderzoekUit het booronderzoek is gebleken dat op de oorspronkelijke haarpodzolbodem is een akkerdek ontstaan, waardoor de bodem nu als een hoge zwarte enkeerdgrond of laarpodzol geclassificeerd kan worden. De bodems zijn gevormd en opgebracht in/op dekzand. In één boring is vermoedelijk een greppel aangetroffen. Eventuele archeologische resten kunnen zich bevinden vanaf 40 cm -mv, waarbij in het westen van het plangebied resten zich waarschijnlijk dieper bevinden dan in het oosten. Gespecificeerde archeologische verwachtingIn het plangebied worden nederzettingsresten, resten van beakkering, graven en zandwinning verwacht uit het neolithicum tot en met de late middeleeuwen. Daarnaast worden resten verwacht van wegen, beakkering en zandwinning uit de nieuwe tijd. Alle resten kenmerken zich vooral door grondsporen met (weinig) vondsten.AdviesGeadviseerd de volgende vrijstellingsgrens aan te houden bij het opstellen van een nieuw of bij het veranderen bestemmingsplan: bij graafwerkzaamheden dieper dan 40 cm –mv en met een oppervlakte groter dan 100 m² dient het plangebied verder archeologisch onderzocht te worden door middel van een proefsleuvenonderzoek. Voorafgaand aan het proefsleuvenonderzoek dient een goedgekeurd Programma van Eisen te worden opgesteld.Dit rapport geeft (selectie)adviezen. Het is aan de bevoegde overheid, de gemeente Peel en Maas, deze al dan niet over te nemen in de vorm van een (selectie)besluit.

Date: 2021-03-25

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-x9d-hx7s
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-x9d-hx7s
Provenance
Creator E.T.A. van Veldhuizen
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor M.C. Diepeveen; RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Publication Year 2021
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact M.C. Diepeveen (Raap bv)
Representation
Resource Type Dataset
Format text/xml; application/octet-stream; application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet; application/pdf
Size 7432; 7559; 2573; 12431; 23785; 5185; 4272491
Version 2.0
Discipline Humanities