Synthegra B.V. heeft in opdracht van bedrijf XXX een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een verkennend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Reehorsterweg 80 te Ede. Het plangebied wordt begrensd door wegen aan de noord-, west- en zuidzijde. Aan de oostkant wordt het plangebied begrensd door een woonerf. De aanleiding voor het onderzoek is de uitbreiding van een onderwijsgebouw en tevens de aanleg van een parkeerterrein en wadi.
De oppervlakte van de toekomstige bodemverstoring bedraagt 10.800 m2 met een verstoringsdiepte van meer dan 3 meter beneden maaiveld. De bodem zal waarschijnlijk tot ver in het archeologische niveau worden verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan.
Het natuurlijke bodemtype is in het hele plangebied verstoord door ploeg- of graafwerkzaamheden tot diep in de C-horizont. Het verwachte oude bouwlanddek zou tot 80 cm beneden maaiveld aanwezig kunnen zijn, maar de verstoringen gaan ruim dieper. Door het ontbreken van een oud bouwlanddek, bodemvorming en de diepe verstoring is de verwachting dat archeologische resten kunnen worden aangetroffen laag. De twee boringen die gestuit zijn op een ondoordringbaar pakket zijn in de verstoorde laag gestuit. Het puin dat hiermee samenhing is fel rood en daarmee modern. Boringen 9 en 10 zijn gezet in het oostelijke deel waar een hoge verwachting geldt voor archeologische resten uit de Late Middeleeuwen en Nieuwe Tijd. Hier zijn verdiepte parkeerplaatsen aangelegd onder de bebouwing. Boring 9 kon enkel in de meest oostelijke rand in een hogere groenstrook gezet worden. De parkeerplaats zelf lag meer dan een meter lager. Hier zijn ook geen aanwijzingen gevonden voor nog intacte archeologische resten.
Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor de voorgenomen ontwikkeling van het plangebied zoals omschreven in de vergunningsaanvraag geen nader archeologisch onderzoek geadviseerd.