Plangebieden waterbuffers 14 & 20 bij Meerssen, gemeente Meerssen; archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek).

DOI

InleidingIn opdracht van Waterschap Limburg heeft RAAP in december 2019 en januari 2020 een archeologisch bureau- en verkennend booronderzoek uitgevoerd ten behoeve van de aanleg van twee waterbuffers (nrs. 14 & 20) bij Meerssen. Het onderzoek vond plaats in het kader van een nieuw bestemmingsplan.LandschapVolgens de geomorfologische kaart bevindt zich in buffer 14 een beekdalbodem in het westen en een lösswand in het oosten, en bevindt buffer 20 zich op een plateauterras. Het booronderzoek heeft uitgewezen dat er in buffer 20 overwegend sprake is van een bergbrikgrond (löss met een Bt-horizont). Plaatselijk komen dikke lagen colluvium voor, erop duidend dat het nu vrij vlakke landschap veel reliëfrijker was. In het sterk hellende landschap van buffer 14 zijn met name tot wel 5,6 m dikke colluvium lagen aangetroffen (poldervaaggrond). Er is nergens een Bt-horizont aangetroffen.Archeologie & historieEr zijn in de buffers geen archeologische vindplaatsen bekend, maar in de omgeving ervan (straal ca. 500 m) bevinden zich wel monumenten en vindplaatsen. Daarbij gaat het vooral om resten van jagerverzamelaars uit het midden paleolithicum, mesolithicum en neolithicum, en om resten van begravingen uit de Romeinse tijd. De historische kernen van Ulestraten en Humcoven zijn archeologische monumenten.In het westen van buffer 14 (het beekdal) worden afvaldumps en eventueel andere resten typisch voor natte contexten (zoals resten van visserij) verwacht, in het oosten (lösswand) kunnen eventueel midden-paleolithische artefacten voorkomen. In buffer 20 moet rekening worden gehouden met nederzettingen, infrastructuur en begravingen. Deze verwachtingen gelden voor zowel jagerverzamelaars als landbouwers.AdviesVoor buffer 14 wordt er ter hoogte van boringen 16 en 17 (het vlakke deel langs de beek) een archeologische begeleiding aanbevolen. Voor buffer 20 wordt ook een begeleiding aanbevolen. Voor beide buffers wordt geadviseerd om, voorafgaand aan de gehele afgraving, het archeologisch vlak (vanaf maaiveld in buffer 14, vanaf top Bt in buffer 20: zie tabel 9) aan te leggen en te documenteren, zodat daarna de rest zonder archeologische bemoeienis uitgegraven kan worden.In dit onderzoek zijn de locaties van de toekomstige verstoringen onderzocht; de rest van het plangebied zijn behoud de dubbelbestemming "waarde archeologie".Dit rapport geeft (selectie)adviezen. Het is aan de bevoegde overheid, de gemeente Meerssen, deze al dan niet over te nemen in de vorm van een (selectie)besluit.

Date Submitted: 2021-12-06

Issued: 2020-02-06

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zag-uw42
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-zag-uw42
Provenance
Creator M.P.F. Verhoeven
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor M.C. Diepeveen; RAAP Archeologisch Adviesbureau bv
Publication Year 2021
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact M.C. Diepeveen (Raap bv)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/zip; application/octet-stream; text/comma-separated-values; application/pdf
Size 20932; 38189; 15736; 7025704
Version 2.0
Discipline Humanities