Het interview is gericht op kunstenaarsintentie in het kader van een onderzoeksproject bij de Universiteit van Amsterdam. Jan Dibbets bespreekt een breed scala aan onderwerpen, van filosofische reflecties tot praktische details over zijn technieken en ervaringen, die een inkijk geven in zijn denken, werkwijze en visie op kunst. Uit het interview blijkt dat hij kunst ziet als een proces van intuïtie en experiment, en benadrukt dat een kunstenaar zich niet moet laten belemmeren door intelligentie of kennis. Kunst gaat over het creëren van iets dat nog niet bestaat, en dit proces moet natuurlijk en organisch verlopen zonder invloed van theoretische ideeën of verwachtingen van anderen. Technisch is hij vooral gefascineerd door de mogelijkheden van fotografie, niet alleen van het apparaat, maar tegenwoordig ook van de mogelijkheden van digitale fotografie, waarvan hij de structuur jarenlang aan de hand van één negatief uit zijn Color Studies verkent. Hij deelt zijn visie op restauratie, en benadrukt dat verbleekte foto’s opnieuw moeten worden afgedrukt, omdat ze dan dichter bij de oorspronkelijke bedoeling blijven. Hij vertelt over zijn archief en zijn eigen stichting in verband met het beheer van zijn nalatenschap. Na afloop van het interview toont hij zijn negatieven in lades en kasten vol documentatie, dat op dat moment ontsloten wordt.
Interviews in Conservation Research is a growing oral history collection to inform research in conservation, restoration and presentation of works of art and cultural heritage in the Netherlands and beyond. Generally conducted by museum professionals and relatively inaccessible, such interviews with artists, assistants, conservators, curators, collectors, designers and material specialists are now being made available, supported by research through the Interviews in Conservation Initiative. The interviews focus on the art-making processes in relation to underlying ideas and the socio-cultural context as well as cultures of conservation. The collection is ongoing and additions are welcome to build a rich collection of unique source material to help sustain our cultural heritage for future generations.
The files can be consulted by registrering with DANS and request access through the Datastation by selecting the desired files under the files tab, and indicating the purpose of use as part of the request.