Hoeveslag 2 te Didam. Bureau- en Inventariserend Veldonderzoek, Verkennend booronderzoek

DOI

Synthegra B.V. heeft in opdracht van bedrijf XXX een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een verkennend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Hoeveslag 2 te Didam. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen uitbreiding van de huidige stal. De diepte van de toekomstige bodemverstoring is ongeveer 2,2 m beneden maaiveld. Er worden mestkelders voor de nieuwe stal aangelegd. De bodem wordt daarom tot ver in het archeologische niveau verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan.

Op basis van de Gemeentelijke Verwachtingskaart heeft het plangebied een middelhoge archeologische waarde. Deze verwachting is gebaseerd op de aanwezigheid van een dekzandrug uit de ondergrond, mogelijk kan deze nog afgedekt zijn door fluviatiele rivier(kom)afzettingen. Deze hebben een lage archeologische verwachting. Het plangebied ligt naast de historische locatie “Catharinahoeve”. Deze is weergegeven op historische kaarten sinds 1832, de kadastrale minuut. Op basis hiervan zouden er aan het (oorspronkelijke) maaiveld resten hiervan aangetroffen kunnen worden. De hoeve ligt echter naast het plangebied. De verwachting is dat deze opbouw relatief intact aanwezig kan zijn, mogelijk heeft er een ophoging plaatsgevonden ten behoeve van de naastgelegen stal.

Er zijn pleniglaciale afzettingen (uit de laatste ijstijd) aangetroffen waar slechts in 1 boring een dun laagje dekzand is aangetroffen behorende tot de Formatie van Boxtel, het laagpakket van Wierden. In boringen 2,3,5 en 6 is op de pleniglaciale afzettingen een kleilaag aangetroffen (sterk tot uiterst siltige klei) behorende tot de Formatie van Echteld. Slechts in boring 4 is nog een dunne laag dekzand aangetroffen. De bodemopbouw kan als intact worden gezien. De archeologische verwachting bestond uit een verwachting gebaseerd op het voorkomen van dekzand met een eventuele intacte bodemopbouw (bodemvorming). In slechts één van de zes boringen is een dunne laag dekzand aangetroffen zonder sporen van bodemvorming, de middelhoge verwachting hiervoor kan derhalve bijgesteld worden naar een lage verwachting. De afzettingen van Kreftenheye en de Formatie van Echteld hebben een lage verwachting voor archeologische resten.

Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor de voorgenomen ontwikkeling van het plangebied zoals omschreven in de vergunningsaanvraag geen nader archeologisch onderzoek geadviseerd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/AR/7CCHSS
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/AR/7CCHSS
Provenance
Creator F. Stevens
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor E. Krist; F. Stevens; M. Spanjer; M. van den Berg
Publication Year 2023
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact E. Krist (Synthegra BV)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/pdf
Size 2953932
Version 1.0
Discipline Humanities
Spatial Coverage Leusden