Burg. Royaardslaan 4 (“Boschzicht”) te Scherpenzeel, Gemeente Scherpenzeel. Bureau- en Inventariserend Veldonderzoek, verkennend booronderzoek

DOI

Inleiding Synthegra B.V. heeft in opdracht van XXXX een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een verkennend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Burgemeester Royaardslaan 4 te Scherpenzeel. Het onderzoek wordt begrensd door de Vlieterweg in het zuiden en de Burgemeester Royaardslaan in het oosten. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen realisatie van een appartementencomplex.

De oppervlakte van de toekomstige bodemverstoring bedraagt 1763 m2 met een diepte van 1 meter beneden maaiveld. De bodem zal waarschijnlijk tot ver in het archeologische niveau worden verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan.

Specifieke archeologische verwachting bureauonderzoek Het plangebied ligt op dekzandwelvingen en hoge zwarte en beekeerdgronden/ laarpodzolgronden. Gezien de ouderdom van de te verwachte afzettingen kunnen in het plangebied vindplaatsen aanwezig zijn vanaf het Laat-Paleolithicum tot en met de Nieuwe Tijd. Voor een specificatie per periode wordt verwezen naar onderstaande tabel 1.

Qua bodemgaafheid is het niet zeker of er een intact bodemprofiel te verwachten is. Ter plaatse van het huidige gebouw zal zeker verstoring hebben plaatsgevonden, dit is ook echter exact op de locatie waar bebouwing uit historische perioden (zeker vanaf het begin van de 19e eeuw heeft gestaan.

Archeologische interpretatie veldonderzoek Tot 1,5 meter beneden maaiveld is een dekzandpakket aangetroffen. Dit is grijs van kleur en bevindt zich diep onder de grondwaterspiegel. Er is geen bodemvorming in aangetroffen. Het is aannemelijk dat de oorspronkelijke top van het dekzand niet meer aanwezig is. Hierop is een ophooglaag aangebracht dat matig tot sterk humeus is. Het betreft geen klassieke eerdgrond (esdek), maar lijkt een ophoging van vrije zuivere humeuze grond zonder enig vondstmateriaal. Het kan goed bij de landinrichting van het landgoed Scherpenzeel opgebracht zijn. Het onderhavige plangebied maakte ook deel uit van het zichtveld van het landgoed.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/AR/KZMCSK
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/AR/KZMCSK
Provenance
Creator Van Kempen M.
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor E. Krist; Van Kempen M.; Stevens F.; van den Berg M.
Publication Year 2022
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact E. Krist (Synthegra.nl)
Representation
Resource Type Dataset
Format audio/midi; application/vnd.mif; application/pdf
Size 2; 12; 607; 545; 2849491
Version 2.0
Discipline Humanities
Spatial Coverage Leusden