Een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van een bureau-onderzoek en boringen, op tuincentrum Koudenburg te Odoorn, gemeente Borger-Odoorn (Dr.)

DOI

Uit het bureau-onderzoek blijkt dat er in de nabije omgeving vanaf het Paleolithicum menselijke activiteiten hebben plaatsgevonden. Het belangrijkste archeologische monument in de omgeving van het onderzoeksterrein is het nabij gelegen urnenveld.Het beeld dat uit het booronderzoek naar voren komt, toont dat in vrijwel het gehele onderzoeksgebied een duidelijk veldpodzolprofiel aanwezig is. Alleen in het noordwestelijke deel, rond boring 4, is er sprake van ernstige bodemverstoring. Er zijn tijdens het booronderzoek geen archeologische indicatoren aangetroffen. Aan de hand van de resultaten van het IVO is een archeologische waardering voor het onderzoeksterrein opgesteld.Inachtnemend de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie en na overleg met het bevoegd gezag, de provinciaal archeoloog van Drenthe, is besloten dat het onderzoeksgebied dusdanig interessant is dat er een vervolgonderzoek geadviseerd wordt. Aangezien het onderzoeksterrein deels bebouwd is en omdat het terrein een relatief kleine oppervlakte heeft, is een opgraving met beperkingen in deze situatie voldoende. Voor de definitieve besluitvorming omtrent de archeologische waarde van het terrein wordt verwezen naar de provinciaal archeoloog van Drenthe.

Date: 2005

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zjv-xpv8
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-zjv-xpv8
Provenance
Creator Bergsma, G.M.A
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor b.u.l.k. archeologie, import; ARC b.v.
Publication Year 2010
Rights CC0 1.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Contact b.u.l.k. archeologie, import (DANS)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/pdf; text/xml
Size 2104276; 5241; 5957; 824; 4929
Version 1.0
Discipline Humanities