Schoonrewoerd, Kalverweg gemeente Leerdam (ZH). Enkele vondsten uit de Late Middeleleuwen en de Nieuwe Tijd. Archeologische begeleiding.

DOI

ADC ArcheoProjecten heeft een Archeologische Begeleiding (volgens KNA 3.1 protocol opgraving; IVO-P) uitgevoerd in het plangebied Schoonrewoerd-Kalverweg. Aanleiding is de sloop van bestaande fundamenten en te realiseren nieuwbouw. In het onderzoeksgebied zijn twee aaneengesloten werkputten aangelegd (op de locatie van de bouwput) met een totale 2 oppervlakte van 636 m . De vraagstelling voor het onderzoek is de bepaling van de archeologische waarde van de in het vooronderzoek aangetroffen terpresten.Vooronderzoek De vondsten gedaan te Schoonrewoerd dateren voornamelijk vanaf de Late Middeleeuwen met enkele aanwijzingen voor vroegere bewoning (Romeinse tijd). Schoonrewoerd bevindt zich daarnaast op twee verlande stroomgordels (Schoonrewoerdse en Middelkoopse), waarvan uit de omgeving bekend is dat deze vanaf de Midden Steentijd bewoond (kunnen) zijn geweest. De basis onder de terpophogingen kan vanaf de 12 eeuw gedateerd worden, op het moment dat men druk doende was met het ontginnen van de uitgestrekte veengebieden (cope-ontginningen). De Schoonrewoerdse terp zal iets later zijn opgeworpen. Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat de locatie mogelijk in de 14 eeuw werd opgehoogd. De toren van de kerk van Schoonrewoerd dateert in ieder geval uit omstreeks 1300.Resultaten De bouwput heeft geen sporen opgeleverd die tot de beginperiode van de terpbewoninggerekend kunnen worden. Wel is aardewerk aangetroffen dat in deze periode, vanaf de 12 eeuw, gedateerd wordt. Daarnaast is aardewerk uit voornamelijk de 14 tot 17 eeuw aanwezig.De sporen die zijn aangetroffen, bestaan uit enkele kuilen en een sloot die waarschijnlijk als erfscheiding diende. Deze sporen kunnen op basis van het vondstmateriaal niet vroeger dan de 18 eeuw gedateerd worden en behoren dan ook bij de bewoning langs de Kalverweg in de 18tot begin 20 eeuw. De vondst van een bakstenen waterput en bezinkbak behoren tot de boerderij die op historisch fotomateriaal staat afgebeeld. Voor het overige is de ondergrond tot op het diepste niveau van de bouwput grotendeels verstoord door de bouw van de voormalige fruitloods.Voor dit terrein zal geen verder onderzoek plaatsvinden. Aan de hand van de aardewerkvondsten moet men wel bedacht zijn op een bewoning in de Late Middeleeuwen in de directe omgeving. Het aardewerk kan uitgespreid zijn over het akkerland om de grond vruchtbaar te maken (zogeheten ‘toemaak'). Dit betekent wel dat bewoning zich hier niet ver vandaan bevond. Het onderzoeksgebied behoorde mogelijk tot de akkergronden van de woonkern van Schoonrewoerd. De Kalverweg kan daarnaast ook als ontginningsas hebben gediend waarlangs zich boerderijen bevonden. Het gebied rondom de Kalverweg blijft een gebied met een hoge archeologische waarde, ondanks het ontbreken van tastbare laatmiddeleeuwse sporen binnen de onderzoekslocatie.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-28h-56z8
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-28h-56z8
Provenance
Creator E. Eimermann
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor J.W. Beestman; ADC ArcheoProjecten
Publication Year 2020
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact J.W. Beestman (ADC)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/pdf; text/xml
Size 1168769; 7711; 6754; 798; 7593
Version 1.0
Discipline Humanities