De geïnterviewde vertelt over haar werk in het Franse verzet, en hoe ze is verraden en in eenzame opsluiting terecht kwam voordat ze naar Buchenwald werd getransporteerd. Ze werkte daar in de nabijgelegen wapenfabriek. Omdat ze verantwoordelijk was voor de temperatuur van de ovens heeft ze geprobeerd door het verlagen van de temperatuur de kwaliteit van de kogels te beïnvloeden.Door haar werk in de fabriek (Hasag) kende ze vijf van de negen vrouwen met wie ze uiteindelijk uit de dodenmars zou ontsnappen. Ze vertelt over hun ontmoeting met een boer en zijn dochter die hun gastvrij ontvingen na de ontsnapping. Door contact te zoeken met de plaatselijke Duitse autoriteiten kregen ze op een goed moment een papier dat hen naar de overkant van De Mulde bracht. Daar ontmoetten ze de Amerikanen.De geïnterviewde besloot in eerste instantie bij de Amerikanen te blijven omdat ze uitstekend Duits en Russisch sprak en kon tolken. Toen ze terugkwam bij haar ouders, merkte ze dat haar moeder de hoop om haar terug te zien nooit had opgegeven.
Negen vrouwen (zes Franse, twee Nederlandse en een Spaanse) zijn in 1945 gezamenlijk ontsnapt aan de dodenmars en hebben als groep na een kleine week zwerven door vijandelijk gebied de Amerikanen bereikt. Twee vrouwen leven nog en die hebben we geinterviewd (zie ook interview 01).
In de nacht van 14 april 1945 werden 5.000 vrouwen uit kamp Buchenwald in colonne de weg op gejaagd. Geëscorteerd door SS’ers moesten de gevangenen grote afstanden afleggen. De ontberingen waren onmenselijk. Het doel van de Duitsers was om zoveel mogelijk vrouwen de ‘dodenmars’ niet te laten overleven.Negen jonge vrouwen wisten samen te ontsnappen. Wat volgde was een hachelijke zwerftocht door vijandig gebied, op zoek naar het oprukkende Amerikaanse leger. De vrouwen waren afhankelijk van mensen die hen onderweg eten en onderdak geven. Verschillende malen dreigde verraad. Een overnachting in een landhuis waar Nederlandse NSB-kinderen verbleven, loopt bijna fataal af. Op het moment dat de uitputting nabij was en de kogels hen letterlijk om de oren vlogen, hoorde de vrouwen het geluid van een jeep met daarin twee Amerikaanse soldaten. Ze waren gered.De documentaire ´Ontsnapt´ vertelt het aangrijpende verhaal van de negen vrouwen aan de hand van dagboekfragmenten en het relaas van Madelon Verstijnen en Christine Bénedite. Beide vrouwen zijn inmiddels de 90 gepasseerd, maar de verschrikkelijke voettocht van april 1945 staat in hun geheugen gegrift. De kijker is er ook getuige van hoe Madelon en Christine elkaar voor het eerst sinds de dodenmars, 64 jaar na dato, weer ontmoeten. De film is uitgebracht op dvd met ondertiteling in het Nederlands, Engels, Frans en Duits.