Bureauonderzoek en IVO-verkennende fase Winthontlaan 8-10 te Utrecht, gemeente Utrecht (Laagland Archeologie Rapport 37)

DOI

Laagland Archeologie heeft in opdracht van BJZ.nu een bureauonderzoek en een inventariserend booronderzoek uitgevoerd ter plaatse van een plangebied aan de Winthontlaan 8-10 te Utrecht. Het onderzoek vond plaats in het kader van de ruimtelijke onderbouwing van het bestemmingsplan. Voor het plangebied gold op basis van de gemeentelijke archeologische waardenkaart een hoge archeologische verwachting vanwege de mogelijke aanwezigheid van resten van historische bebouwing en activiteiten in de strook langs de voormalige Vaartsche Rijn.Op basis van het bureauonderzoek kon de archeologische verwachting zoals gesteld op de archeologische waardenkaart niet worden gehandhaafd. Na bestudering van historisch kaartmateriaal blijkt dat er direct aangrenzend aan de oostzijde van het plangebied een oude historische boerderij heeft gestaan, maar deze ligt buiten het plangebied. Het veldonderzoek had tot doel om de archeologische verwachting te toetsen en eventueel bij te stellen. In het deel van het plangebied dat ligt binnen de genoemde verwachtingszone is een verkennend booronderzoek uitgevoerd. Uit het veldonderzoek blijkt dat het oorspronkelijke historische maaiveld ligt onder een dik zandpakket dat bij het aanleggen van het bedrijventerrein moet zijn opgebracht. Daaronder ligt een laag zware klei waarvan de top sterk humeus is. Dit komt ook overeen met de sterk humeuze tot venige klei die in de omgeving van het plangebied voor komt. De sporen puin in de top van de kleilaag kunnen waarschijnlijk als sloop-puin gerelateerd worden aan de voormalige boerderij die net buiten de oostelijke grens van het plangebied gestaan moet hebben. Het bovenliggende zandpakket heeft geleid tot een sterke zetting van de slappe ondergrond van komklei (en de dieper liggende veenlagen) en waardoor het oorspronkelijke maaiveld minimaal een meter dieper ligt. Gezien de onderliggende komafzettingen zal er in ieder geval uit de perioden voor ontginning van de polder geen archeologische vindplaats zijn te verwachten. De archeologische verwachtingswaarde in het onderzochte deel van het plangebied dient te worden bijgesteld tot een lage verwachting.Laagland Archeologie adviseert om geen verder onderzoek uit te voeren en het plangebied voor wat het omgevingsaspect archeologie betreft vrij te geven voor de geplande ontwikkeling. Het bevoegd gezag dient dit advies te beoordelen en kan in haar besluit gemotiveerd afwijken van dit advies.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zvm-2kbe
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-zvm-2kbe
Provenance
Creator J.A.M. Oude Rengerink
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor J. Gruil, de; Laagland Archeologie
Publication Year 2018
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/closedAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess false
Contact J. Gruil, de (Laagland Archeologie)
Representation
Resource Type Dataset
Format text/xml; text/csv; application/pdf
Size 6309; 6275; 2019; 3477; 263; 662404; 2743698; 2497420
Version 2.0
Discipline Humanities