Een archeologische inventariserend veldonderzoek (IVO), 1e fase, door middel van bureau- en booronderzoek op de Willem Arntzshoeve te Den Dolder, gemeente Zeist (U.)

DOI

De Stichting Welstandszorg Noord-Holland (WZNH) heeft Archaeological Research & Consultancy (ARC bv) opdracht verleend voor het uitvoeren van een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) op het terrein van de Willem Arntszhoeve te Den Dolder. Het IVO is onderdeel van een Cultuur-Historische Effectrapportage (CHER). Naast de archeologie wordt er binnen de CHER ook gekeken naar de cultuurhistorie van het gebied en het stedebouwkundige aspect. De CHER wordt uitgevoerd in het kader van de geplande herontwikkeling van de zogenaamde Historische Middenas van de Willem Arntszhoeve. De Willem Arntszhoeve wordt beheerd door de Stichting Altrecht, een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in de provincie Utrecht. Het veldonderzoek is uitgevoerd op 7 en 11 februari 2005 door drs. A.J. Wullink van ARC bv.Op het terrein van de Willem Arntszhoeve kunnen, volgens het bureau-onderzoek, dekzanden en stuifzanden worden aangetroffen. In de dekzanden heeft zich een haarpodzolbodem ontwikkeld, in het stuifzand een duinvaaggrond. Het dekzand heeft een middelhoge archeologische verwachtingswaarde, het stuifzand een lage. Tijdens een onderzoek door de ROB ten zuiden van de onderzoekslocatie is een podzolbodem met daarin grondsporen en een bouwvoor aangetroffen, onder het stuifzand.Op basis van de bodemkaart van Alterra en het uitgevoerde booronderzoek is de grens tussen dek- en stuifzand bepaald en daarmee de archeologische verwachting van het gebied. De verwachting is weergegeven in afbeelding 6. Er kunnen drie verschillende verwachtingsgebieden worden benoemd. Allereerst kan het gebied worden benoemd waarin intacte podzolprofielen zijn aangetroffen in het dekzand, al dan niet met een opgebrachte (Aa-horizont) of geroerde laag (Ap-horizont). Dit gebied heeft een middelhoge archeologische verwachtingswaarde. Vervolgens kan het gebied waarin stuifzanden voorkomen die een lage archeologische verwachtingswaarde hebben, worden aangewezen. Onder deze stuifzanden kunnen lokaal echter nog intacte podzolprofielen aanwezig zijn, die weer een middelhoge verwachtingswaarde hebben. Tot slot is er het bebouwde gedeelte van het stuifzandgebied. Het booronderzoek heeft uitgewezen dat dit deel, naast de verstoringen door verstuiving, in sterke mate is vergraven en geëgaliseerd. Er zijn geen intacte podzolen aangetroffen in dit gebied; de verwachtingswaarde is derhalve laag.

Date: 2005

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2zk-5wdf
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-2zk-5wdf
Provenance
Creator Wullink, A.J.
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor b.u.l.k. archeologie, import; ARC b.v.
Publication Year 2011
Rights CC0 1.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Contact b.u.l.k. archeologie, import (DANS)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/pdf; text/xml
Size 2136911; 6397; 7114; 824; 4909
Version 1.0
Discipline Humanities