Naar aanleiding van de bouw van 56 loodsen in het plangebied werd het hier beschreven archeologische bureauonderzoek uitgevoerd. Voor het gebied geldt geen dubbelbestemming archeologie. Conform deze beleidskaart (van der Mei 2021) is sprake van een ‘hoge verwachting onder kleidek’ en ‘archeologische verwachting beekdal’ en geldt voor bodemingrepen een vrijstellingsgrens van 200 m2 en 40 cm -mv, waarbij de hoge verwachting geldt voor het bodemniveau onder de Dollardklei. De gemeente houdt de beleidskaart aan omdat deze recenter is
dan het bestemmingsplan.
In het plangebied zullen 56 loodsen worden gebouwd. Het gebied bevindt zich in een maritiem afzettingsgebied bestaande uit Dollardklei. In de omgeving komen hoger gelegen zandkoppen en -ruggen voor, waarop ook de oude kern van Zuidbroek ligt en waar de archeologische vondsten uit de omgeving zijn aangetroffen. In de lagere landschappelijke zone waar het onderzoeksgebied zich bevindt zijn geen eerdere vondsten bekend. Eventuele archeologische resten zijn op grotere diepte te verwachten. De bodemopbouw in het plangebied zal vermoedelijk verstoord zijn door de spoorlijn die hier begin 20e eeuw heeft gelopen en de ingebruikname als industriegebied.
De geplande ingrepen zijn relatief ondiep en reiken tot maximaal 0,4 tot 0,5 m-mv. Indien nodig kan behalve de funderingsbalken nog een fundering op (korte) palen noodzakelijk zijn, dit is afhankelijk van de uitslag van nog uit te voeren sonderingsonderzoek. Op basis van de beschikbare gegevens is sprake van een lage archeologische verwachting binnen de te verstoren diepte. Nader onderzoek wordt daarom niet noodzakelijk geacht.
Het bevoegd gezag, gemeente Midden-Groningen, onderschrijft bovenstaand advies. Mochten de geplande bodemingrepen toch dieper gaan dan de dikte van het pakket Dollardklei (circa 1 m) dan is wel vervolgonderzoek noodzakelijk.