Plangebied Doelstraat / Valkestraat te Hoogerheide, gemeente Woensdrecht ; archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek)

DOI

In opdracht van Bouwgroep de Nijs Soffers heeft RAAP in juni en juli 2020 een archeologisch bureauonderzoek en verkennend booronderzoek uitgevoerd voor het plangebied Doelstraat / Valkestraat te Hoogerheide (gemeente Woensdrecht). In het plangebied zijn plannen om maximaal twee wooneenheden te plaatsen. Het onderzoek vond plaats in het kader van een nieuw bestemmingsplan. De precieze omvang en diepte van de graafwerkzaamheden voor de bouw van de woningen zijn nog niet bekend.BureauonderzoekHet plangebied bevindt zich op de Brabantse wal. Volgens de geomorfologische kaart en de bodemkaart ligt het plangebied op een terrasafzettingsrest-heuvel met hoge zwarte enkeerdgronden. Dat wil zeggen dat het archeologisch niveau op circa 50 cm –mv wordt verwacht en gezien de ouderdom van de afzettingen kunnen hierop resten vanaf de steentijd voorkomen. Op 200 meter en op 500 meter ten oosten van het plangebied zijn resten gevonden van versterkingen uit de tweede wereldoorlog waar tussen 15 en 27 oktober 1994 flink gevochten is. Daarnaast zijn in de omgeving drie archeologische onderzoeken uitgevoerd. Van geen van deze onderzoeken zijn echter resultaten bekend. Op basis van historische kaarten blijkt dat het plangebied vanaf 1743 dienst deed als akker/bouwland dat zich ten noorden van de historische weg de Doelstraat bevond. Op de provinciale kaart van de vergunde ontgrondingslocat ies blijkt dat het westelijk deel van het plangebied is gebruikt voor de winning van delfstoffen. In het plangebied bevinden zich diverse kabels en leidingen. Momenteel ligt het terrein braak.VeldonderzoekTijdens het veldonderzoek bleek de bodem volledig verstoord. In boring 5 (de meest intacte bodem) werd onder 140 cm dikke ophogingslagen het dekzand aangetroffen. Het betreft hier een deel van de C-horizont. Boring 2 ,die tot onder de verstoorde lagen heen gaan, is tot 390 cm diep verstoord. De einddieptes van de andere boringen die tot in de verstoringslagen gaan zijn liggen tussen de 140 cm diep en 340 cm.Archeologische verwachtingOp basis van het veldonderzoek worden in het plangebied geen archeologische resten meer verwacht.AdviesEr worden in het plangebied geen archeologische resten meer verwacht. Daarom wordt in het kader van de voorgenomen bodemingrepen geen vervolgstap uit het proces van de Archeologische Monumentenzorg (AMZ) noodzakelijk geacht. Daarnaast kan het plangebied ook in de toekomst worden vrijgegeven voor archeologisch onderzoek. Dit rapport geeft (selectie)adviezen. Het is aan de bevoegde overheid, de gemeente Woensdrecht, deze al dan niet over te nemen in de vorm van een (selectie)besluit.

Date: 2020-06-29

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2z5-y9ny
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-2z5-y9ny
Provenance
Creator E.T.A. van Veldhuizen; G.R. Ellenkamp
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor M.C. Diepeveen; RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Publication Year 2021
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact M.C. Diepeveen (Raap bv)
Representation
Resource Type Dataset
Format text/xml; application/octet-stream; text/csv; application/pdf
Size 7841; 8071; 2403; 14390; 16962; 4359; 3902773
Version 2.0
Discipline Humanities