Breestuk 5 te Nijbroek gemeente Voorst. Bureau- en Inventariserend Veldonderzoek, Verkennend booronderzoek

DOI

Synthegra B.V. heeft in opdracht van bedrijf XXX een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een verkennend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Breestuk te Nijbroek. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen herontwikkeling van het gebied dat 25 hectare omvat, waarbij een aantal nieuwe woonhuizen worden gebouwd, bomen worden geplant, poelen worden gegraven en grasland wordt heringericht als natuurgebied. Om dit te faciliteren wordt het bestemmingsplan herzien. De oppervlakte van de toekomstige bodemverstoring blijft echter beperkt tot een kleiner deel, namelijk circa 3,5 hectare waar de ontwikkeling van huizen, poelen en bospercelen worden gerealiseerd. Hier bedraagt de verwachte verstoringsdiepte over het algemeen meer dan 0,5 meter beneden maaiveld. De bodem zal daar waarschijnlijk tot ver in het archeologische niveau worden verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan.

Vuursteenvindplaatsen bestaan voornamelijk uit strooiing van fragmenten vuursteen en ondiepe grondsporen, zoals haardkuilen, en bevinden zich in de bovengrond van het dekzand. Het dekzand is echter geërodeerd door de rivierafzettingen van de Formatie van Kreftenheye en de komafzettingen van de Gelderse IJssel, waardoor mogelijke sporen en vondsten verloren zijn gegaan. Nederzettingsresten uit het neolithicum tot en met de nieuwe tijd bestaan niet alleen uit fragmenten aardewerk, maar ook uit diepere sporen zoals paalgaten en afvalkuilen. Deze sporen kunnen tot in de C-horizont reiken. De top van deze pakketten is echter tot de bedijking in de late middeleeuwen geërodeerd door de Gelderse IJssel en het afvoer van het water van de hoger gelegen gebieden. Sporen van voor de Late Middeleeuwen worden hier dus niet verwacht. Daarna is het gebied in agrarisch gebruik geweest, wat waarschijnlijk ook de dikke bouwvoor verklaart, waardoor ook hier geen archeologische sporen worden verwacht. Alleen het noordelijke gebied lijkt mogelijke archeologie te bevatten, en dit is waarschijnlijk te verbinden met de 19e-eeuwe nederzetting op deze locatie. Alhoewel een duidelijke bodemopbouw ontbreekt, is het mogelijk dat de funderingen van het huis van bakker Hissink nog aanwezig is.

Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor de voorgenomen herinrichting van het plangebied zoals omschreven in de vergunningsaanvraag geen nader archeologisch onderzoek geadviseerd voor het zuidelijke perceel. Voor het noordelijke adviseren wij echter een archeologische begeleiding conform het protocol proefsleuvenonderzoek (AB-IVO-P) bij het aanleg van de bouwput, om vast te stellen of in het plangebied archeologische resten aanwezig zijn en zo ja, welke waardering hieraan gegeven kan worden. Voor dit proefsleuvenonderzoek / deze archeologische begeleiding conform het protocol proefsleuvenonderzoek is een Programma van Eisen (PvE) noodzakelijk dat is goedgekeurd door de bevoegde overheid. In dit PvE wordt de werkwijze en de randvoorwaarden van het proefsleuvenonderzoek vastgelegd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/AR/QKJ4PG
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/AR/QKJ4PG
Provenance
Creator M. Stoll; F. Stevens
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor E. Krist; M. Stoll; F. Stevens; R. Knoppien; Synthegra B.V.
Publication Year 2023
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact E. Krist (Synthegra B.V.)
Representation
Resource Type Dataset
Format audio/midi; application/vnd.mif; application/pdf
Size 1358; 86; 2; 7; 1137; 392; 710; 2196; 4652148
Version 1.0
Discipline Humanities
Spatial Coverage Leusden