This survey was made at the request of the Göteborg district of the Swedish Trade Union Confederation. The main purpose of the project was to investigate the occurrence of gainful employment in leisure hours and during holidays among senior high school students. The investigation also cover student´s knowledge of rights and duties on the labour market and how different factors as schoolwork, economy and consumption interplay with the occurence of gainful employment.
LO-distriktet i Göteborg tog i juni 1986 kontakt med sociologiska institutionen, Göteborgs universitet. Man var intresserad av att få utrett förekomsten av förvärvsarbete på fritiden och under skolloven bland gymnasieungdomar. I första hand skulle förhållandena i Göteborg studeras. Vid fortsatta kontakter utvidgades frågeställningarna till att även omfatta skolungdomars kunskaper om arbetsmarknadens rättigheter och skyldigheter samt hur olika faktorer som skolarbete, ekonomi och konsumtion samspelar med förekomsten av förvärvsarbete. Frågeformuläret delades ut direkt till eleverna under lektionstid av undersökningsledaren - det tog ungefär en lektionstimma att fylla i dem. I samband med undersökningstillfället presenterades projektet och enkäten både i ett informationsbrev och muntligen. Vid detta tillfälle påpekades det att undersökningen var frivillig och att man svarade helt anonymt. Eleverna hade hela tiden möjlighet att ställa frågor om projektet eller om eventuella tveksamheter och oklarheter i frågeformuläret. Föräldrar till ungdomar som ej var myndiga fick några dagar innan undersökningstillfället ett informationsbrev där undersökningen presenterades.
I undersökningen har använts ett proportionerligt stratifierat urval med årskurs och linje som stratifieringsvariabler. Urvalet gick till så att proportionerna för varje årskurs på två- respektive treårigt gymnasium räknades ut. Därefter bestämdes proportionerna på varje enskild linje. Med detta som utgångspunkt gjordes ett slumpmässigt urval av linjer i varje årskurs på två- och treårigt gymnasium. Sannolikheten för att en viss linje skulle komma med stod i proportion till dess relativa storlek. En klass togs ut för varje gång en linje utpekades av slumpen. De utvalda klasserna fördelades sedan slumpmässigt på sammanlagt 10 olika gymnasieskolor i Göteborg - antalet skolor som var med begränsades av ekonomiska resurser och de tidsramar man hade att röra sig inom. Skolorna var utvalda med tanke på att uppnå en geografisk spridning av enkäten. I några fall kunde inte slumpmässigheten följas, detta pga att vissa linjer endast fanns på en eller ett fåtal skolor. Urvalet omfattar 28 klasser på 2-årigt gymnasium och 15 klasser på 3-årigt. De olika former av speciallinjer och kurser som finns i gymnasieskolan har inte medtagits i urvalet. På 2-åriga linjer är klasstorleken oftast beräknad till 16 elever och på treåriga till 30.
Probability: Stratified
Sannolikhetsurval: stratifierat urval
Self-administered questionnaire: paper
Självadministrerat frågeformulär: papper