Goudwerf te Beuningen, gemeente Beuningen. Bureauonderzoek

DOI

Synthegra B.V. heeft een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd van een terrein aan de Goudwerf te Beuningen. De aanleiding voor het onderzoek is het plan om ongeveer 60 % van het perceel te bebouwen. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van een omgevingsvergunning. Op basis van het bestemmingsplan, waarin het vigerende beleid van de gemeente Beuningen is verwoord, dient voor het plangebied een rapport overhandigd te worden waarin de aan- of afwezigheid van archeologische waarden wordt aangetoond. Voor het plangebied geldt een dubbelbestemming Waarde Archeologie 1. Voor terreinen met een Waarde Archeologie 1 geldt, dat een rapport dient te worden overlegd waaruit blijkt dat de archeologische waarde van het terrein in voldoende mate is vastgesteld bij alle bouwplannen die dieper dan 30 cm-mv reiken. Het betreft een ingreep op een rijksmonument (monumentnummer 45300) en de vergunningsaanvraag zal door het ministerie van OC&W worden behandeld.

Voor het plangebied is vastgesteld dat het een terrein met zeer hoge archeologische waarde betreft. Het terrein heeft de status Rijksmonument. De vindplaats op het terrein wordt gedateerd in de perioden Romeinse tijd – vroege middeleeuwen. Bewoningssporen zijn aangetroffen vanaf het neolithicum tot en met de late middeleeuwen. De archeologische lagen binnen het plangebied zijn grotendeels intact. Het terrein is plaatselijk verstoord door de aanleg van verkavelingssloten. Vermoedelijk zijn ook verstoringen ontstaan door het leggen van kabels, leidingen en riolen en over het terrein heeft ongeveer 20 jaar geleden tijdelijk een weg gelegen. De op het terrein gemelde cultuurlaag heeft de schade van dergelijke ingrepen waarschijnlijk beperkt. De vindplaats is naar verwachting nog grotendeels intact. De datering van de vindplaats is tenminste romeinse tijd – vroege middeleeuwen. Op het terrein zijn eerdere bewoningssporen waargenomen die dateren uit het neolithicum (Vlaardingencultuur) tot en met de late middeleeuwen. De omvang van de vindplaats omvat het gehele plangebied en de directe omgeving hiervan. De archeologische vondstlagen zijn te verwachten tussen 40 en 230 cm – mv.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/AR/YKRVWI
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/AR/YKRVWI
Provenance
Creator L. Edens
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor E. Krist; L. Edens; M. Spanjer
Publication Year 2023
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact E. Krist (Synthegra BV)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/pdf
Size 2160575
Version 1.0
Discipline Humanities
Spatial Coverage Leusden