Plangebied Franse Pad (ong.) te Boekel, gemeente Boekel; archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek)

DOI

InleidingIn opdracht van bureau voor architectuur aujourd’hui boekel heeft RAAP in februari 2021 een archeologisch bureauonderzoek en (verkennend booronderzoek) uitgevoerd voor het plangebied Franse Pad (ong.) te Boekel in de gemeente Boekel. In het plangebied zal een onderkelderde woning worden gerealiseerd. De kelder zal een omvang hebben van circa 54 m² en zal tot 344 cm -mv uitgegraven gaan worden. Het huis heeft een omvang van circa 340 m² en de diepte van de funderingen worden uitgegraven tot circa 80 cm -mv. Het onderzoek vond plaats in het kader van een nieuw bestemmingsplan.BureauonderzoekHet plangebied ligt op een plateauachtige horst. De horst bestaat uit rivierzanden en -grinden met hierop een dunne laag dekzand uit het laat pleistoceen. Aan het maaiveld is sprake van een esdek dat vanaf de late middeleeuwen is opgebracht.In de omgeving van het plangebied hebben in het verleden verschillende archeologische onderzoeken plaatsgevonden. Alleen op 460 meter ten noordoosten van het plangebied zijn daarbij archeologische resten aangetroffen. Deze resten betreffen de funderingsresten van een kapel uit de 12e/13e eeuw, resten van de Waterstaatkerk uit 1832 en een begraafplaats die dienst deed vanaf de 12e/13e eeuw tot circa 1875. Ook zijn in deze zone resten aangetroffen van een weggetje uit de 19e eeuw. Op basis van historische kaarten blijkt dat het plangebied aan de zuidzijde van het gehucht 'Het Huifke' lag. In het noordelijk deel van het plangebied bevond zich rond 1811-1832 een bijgebouw, in het westelijk deel een weg en het oostelijk deel van het plangebied was in gebruik als bouwland. Rond 1979 werden de gebouwen gesloopt en werd het plangebied in gebruik genomen als tuin.VeldonderzoekTijdens het veldonderzoek is alleen dekzand aangetroffen met daarop verstoorde lagen. Het esdek dat op basis van het bureauonderzoek in het plangebied verwacht werd, is niet aangetroffen. Wel is een sterk, tot diep in de C-horizont, verstoorde bodem aangetroffen. Op basis hiervan worden alleen nog maar zeer diepe grondsporen (waterput) in het plangebied verwacht.AdviesGeadviseerd wordt om in het nieuwe bestemmingsplan geen dubbelbestemming Waarde-Archeologie op te nemen voor het plangebied. Dit betekent tegelijkertijd dat de graafwerkzaamheden van het huis en ook toekomstige graafwerkzaamheden binnen het plangebied niet verder archeologisch onderzocht te worden. Indien bij de uitvoering van de werkzaamheden onverwacht archeologische resten worden aangetroffen, dan is conform artikel 5.10 van de Erfgoedwet aanmelding van de desbetreffende vondsten bij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap c.q. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verplicht (vondstmelding via ARCHIS).Dit rapport geeft (selectie)adviezen. Het is aan de bevoegde overheid, de gemeente Boekel, deze al dan niet over te nemen in de vorm van een (selectie)besluit.

Date: 2021-02-15

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zp4-btqy
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-zp4-btqy
Provenance
Creator E.T.A. van Veldhuizen
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor M.C. Diepeveen; RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Publication Year 2021
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact M.C. Diepeveen (Raap bv)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/octet-stream; application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet; text/xml; application/pdf
Size 9138; 23785; 7559; 7681; 1752; 5185; 7304707
Version 2.0
Discipline Humanities