Op 31 oktober en 1 november 2022 is in opdracht van de Gemeente Haarlem door Antea Group een archeologische opgraving (variant archeologische begeleiding) uitgevoerd bij de Melkbrug in Haarlem (gemeente Haarlem). Aanleiding voor het onderzoek is het plaatsen van twee extra slagboomkasten en het aanleggen van bekabeling ter hoogte van de brug. Voorafgaand aan het onderzoek is er een bureauonderzoek uitgevoerd, waarin tot begeleiding geadviseerd werd.1 Het plangebied is namelijk onderzoeksplichtig conform het beleid van de gemeente Haarlem.
Omdat het om een begeleiding gaat, is er niet vooraf vastgesteld hoe de sleuven gegraven worden. Dit is ter plaatse ingegeven door de aard van de civiele werkzaamheden. De werkzaamheden bestaan uit het plaatsen van twee extra slagboomkasten en er is ook bekabeling ingegraven. Op het land zijn de sokkels voor de twee extra slagbomen ingegraven en gestort, samen met de mantelbuizen voor de bekabeling. Voor de mantelbuizen en bekabeling is slechts 20 à 30 cm -mv ontgraven. Voor de trekkast aan de westzijde van de brug is tot ongeveer 50 cm -mv ontgraven. Aan de oostzijde van de brug is de funderingssleuf voor de nieuwe slagboomkast uitgegraven over een oppervlakte van 80 bij 140 cm. Die sleuf is gedocumenteerd als WP01.
De bodemopbouw bleek overal verstoord te zijn, maar wel is er één spoor aangetroffen (S0001), namelijk te fundering van de 19e-eeuwse brug (vermoedelijk 1860). De resten hiervan konden in situ behouden blijven en zijn daarom niet verwijderd. De kans is groot dat zich buiten het ontgraven gebied nog meer archeologische resten bevinden, maar vooralsnog worden die niet bedreigd en kunnen deze dus in situ behouden blijven.
Het onderhavige onderzoek betreft zowel een karterend als een waarderend onderzoek. De vindplaats maakt deel uit van een AMK-terrein, en is daarom behoudenswaardig. Bij onderhavig onderzoek is gebleken dat er geen archeologische resten verstoord hoefden te worden, waardoor de vindplaats in situ behouden kan blijven.
Met het opgraven van het gebied bleek dat de aangetroffen archeologische resten in situ behouden konden blijven. Mochten er in de toekomst werkzaamheden plaatsvinden in de directe nabijheid van het opgegraven gedeelte, dan is de kans groot dat zich hier nog wel (behoudenswaardige) archeologische resten bevinden. In die gevallen zal een aanvullend archeologisch onderzoek dan ook aan te bevelen zijn vanaf 50 cm-mv (daarboven is de grond verstoord gebleken door recente kabels en leidingen).