Een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van proefsleuven bij het Reitdiepplein te Groningen (Gr.)

DOI

Aan de noordwestzijde van Groningen zal een aanpassing worden gemaakt van de kruising tussen de Friese Straatweg (N355) en de Prof. Uilkensweg, als onderdeel van de reconstructie van de ringweg om Groningen. Ter plaatse ligt een terrein van archeologische waarde (CMA nr. 7158), waar in het verleden archeologische resten zijn aangetroffen. Grote delen van het plangebied zijn in 2001 onderzocht, toen een rotonde in de Friese Straatweg werd aangelegd (Kortekaas 2002; zie paragraaf 1.5). Het gebied ten westen van de rotonde is echter nog niet onderzocht. Omdat eventueel aanwezige archeologische resten bij de aanleg van de nieuwe kruising verloren zullen gaan, is een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van proefsleuven uitgevoerd in het plangebied. Dit onderzoek heeft als doel om te onderzoeken of er archeologische resten aanwezig zijn, waarna een besluit kan worden genomen ten aanzien van het vervolgtraject. In opdracht van de Provincie Groningen is door Archaeological Research en Consultancy (ARC bv) een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Het veldwerk vond plaats van 12 t/m 15 september 2006, onder leiding van mw. drs. J.B. Hielkema. Verder werkten B. Huizenga, drs. ing. G.J. de Roller, B. Schomaker, P. Sikkema en A. Wieringa mee aan het onderzoek.Uit de resultaten van het IVO langs de Friese Straatweg blijkt dat de wierde die zich op de plaats van de rotonde bevond en die in de Romeinse IJzertijd bewoond is geweest, niet doorloopt in het huidige onderzoeksgebied. De noordwestelijke begrenzing van de wierde (en de bewoning) is hiermee bepaald. In het onderzoeksgebied zijn twee laatmiddeleeuwse verkavelingssloten gevonden, die deel uitmaken van de verkaveling van het gebied rondom de Friese Straatweg. In werkput 2 zijn runderhoefindrukken gevonden die wel kunnen dateren uit de periode dat de wierde bewoond was. Dit kan iets zeggen over het gebruik van het gebied direct rond de wierde (weidegebied).Ondanks deze informatie heeft het onderzoeksgebied volgens de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie, versie 3.1, te weinig kenmerken om als behoudenswaardig in aanmerking te komen.

Date: 12 t/m 15 september 2006 (uitvoering)

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-x9r-tkya
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-x9r-tkya
Provenance
Creator Hielkema, J.B.; Wit, M.J.M. de
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor b.u.l.k. archeologie, import; ARC bv
Publication Year 2011
Rights CC0 1.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Contact b.u.l.k. archeologie, import (DANS)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/pdf; text/xml
Size 9040662; 6956; 6970; 822; 7108
Version 1.0
Discipline Humanities