Drie kavels aan de Voorbolst 3 te Erp, gemeente Meierijstad; archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek)

DOI

In opdracht van de heer van Hout heeft RAAP in juli 2020 een archeologisch bureauonderzoek en verkennend booronderzoek uitgevoerd voor een plangebied aan de Voorbolst 3 te Erp (gemeente Meierijstad). In het plangebied worden drie woonkavels gerealiseerd waarop woningen gebouwd zullen worden. Alleen voor één kavel zijn de exacte bouwplannen bekend. De woning en garage hebben een omvang van circa 125 m² en de funderingen komen tot circa 80 cm beneden maaiveld te liggen. Het onderzoek vond plaats in het kader van een omgevingsvergunning.Op basis van het bureauonderzoek blijkt dat het plangebied zich bevindt op vrij vlakke dekzandwelvingen, waar vanaf de middeleeuwen door plaggenbemesting een humeus dek is opgebracht. In de omgeving zijn alleen archeologische resten aangetroffen uit de middeleeuwen en nieuwe tijd. Op basis van historisch kaartmateriaal blijkt dat in het westelijk deel van het plangebied een erf (huis en bijgebouwen) aanwezig was vanaf zeker het midden van de 18e eeuw. De buurtschap De Bolst, waar het plangebied tot behoord, wordt voor het eerst vermeld in 1371.De archeologische verwachting op basis van het bureauonderzoek is:- Hoge verwachting voor nederzet tingsresten en resten van randactiviteiten uit het neolithicum tot middeleeuwen.- Hoge verwachting voor historisch erf in vooral het westelijk deel van het plangebied uit de nieuwe tijd.Op basis van het verkennend booronderzoek blijkt dat in het oostelijk deel onder de verschillende ophogings- en verstoringslagen een deel van de oorspronkelijke bodem nog aanwezig is (Bs-horizont). In het westelijk deel van het plangebied zijn vanaf 40 en 60 cm –mv mogelijk resten aangetroffen die zouden kunnen horen bij de historische bebouwing uit de nieuwe tijd.De archeologische verwachting blijft op basis van het verkennend booronderzoek gehandhaafd. De archeologische resten vanaf de late middeleeuwen kunnen vanaf 40 cm –mv aanwezig zijn (in vooral het westelijk deel van het plangebied). De archeologische resten uit het neolithicum t/m de volle middeleeuwen komen op een diepte vanaf 90 cm –mv voor in het hele plangebied.Op basis van het onderzoek blijkt dat op basis van de geplande werkzaamheden mogelijk aanwezige archeologische resten bedreigd worden. Daarom wordt geadviseerd om een archeologisch vervolgonderzoek te laten plaatsvinden in de vorm van proefsleuven. Aangezien archeologische resten relatief dicht aan het oppervlak kunnen voorkomen, wordt geadviseerd om de sloopwerkzaamheden van de vijver en oprit voorzichtig uit te voeren. Voor specifieke adviezen per kavel zie paragraaf 4.2.Dit rapport geeft (selectie)adviezen. Het is aan de bevoegde overheid, de gemeente Meierijstad, deze al dan niet over te nemen in de vorm van een (selectie)besluit.

Date: 2020-07-17

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xjy-8vn5
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-xjy-8vn5
Provenance
Creator E.T.A. van Veldhuizen; M.H.P.M. Ruijters
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor M.C. Diepeveen; RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Publication Year 2021
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact M.C. Diepeveen (Raap bv)
Representation
Resource Type Dataset
Format text/xml; application/octet-stream; text/csv; application/pdf
Size 7926; 8156; 13148; 16962; 2403; 4359; 3956806
Version 2.0
Discipline Humanities