Westbroekse Zodden te Westbroek. Bureauonderzoek definitieve versie

DOI

Synthegra B.V. heeft in opdracht van bedrijf XXX een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Westbroekse Zodden (enclave Baas) te Westbroek. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen natuurontwikkeling, waarbij een gedeelte van het gebied wordt afgegraven ten behoeve van waterhuishouding. Het totale plangebied beslaat 16 hectare. Het af te graven gedeelte bestaat uit 5 percelen met een totale oppervlakte van 4,5 hectare. De diepte van de ontgraving op deze vijf percelen zal 30 tot 50 centimeter onder het huidige maaiveld zijn.

Op basis van dit bureauonderzoek is voor het plangebied een gespecificeerde archeologische verwachting opgesteld. Op basis van de Gemeentelijke Verwachtingskaart heeft het plangebied deels een hoge tot middelhoge archeologische waarde (zone VAW2) en deels een onbekende archeologische waarde (zone VAW3). Het plangebied is gelegen in een gebied met overblijfselen van een dekzandrug met daarboven een ontgonnen veenvlakte. Ook bevinden zich in en rondom het gebied petgaten, waterpartijen ten gevolge van veenontginningen, . De bodem bestaat grotendeels uit koopveengronden op zand en moerige podzolgronden met een moerige bovengrond (hVz/vWp). Uit eerder archeologisch onderzoek is gebleken dat de top van de dekzandrug tussen 20 en 60 cm –mv te verwachten is. Het noordoostelijk deel van het plangebied bevat petgaten en de bodem bestaat hier uit meerveengronden op zand met humuspodzol (zVp). Het plangebied en de directe omgeving hiervan is voor zover bekend enkel in gebruik geweest als weiland en naar verwachting heeft geen bodemverstoring plaatsgevonden. Uit waarnemingen en eerdere archeologische onderzoeken volgt dat er bewijzen zijn activiteit tijden met mesolithicum. Ten westen van het plangebied is een vindplaats aangetroffen waarbij vondsten zich in de top van het dekzand bevinden. Uit booronderzoek volgt dat de top van het dekzand in het onderzoeksgebied te verwachten is tussen 20 en 60 cm –mv. Tevens zijn er aanwijzingen dat na de late middeleeuwen lager gelegen delen in het onderzoeksgebied zijn opgehoogd met Utrechts stadsafval.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/AR/NITK5W
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/AR/NITK5W
Provenance
Creator L. Edens
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor E. Krist; L. Edens; M. Spanjer
Publication Year 2023
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact E. Krist (Synthegra BV.)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/pdf
Size 2209017
Version 1.0
Discipline Humanities
Spatial Coverage Leusden