Harmelinksdijk 6 te Lettele, gemeente Deventer. Bureau- en Inventariserend Veldonderzoek, verkennend booronderzoek

DOI

Inleiding Synthegra B.V. heeft in opdracht van XXXX een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een verkennend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Harmelinksdijk 6 te Lettele. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen realisatie van een drietal pluimveestallen.

De oppervlakte van het plangebied is circa 1,3 hectare. De toekomstige bodemverstoring bedraagt 9000 m2 met een diepte van circa 0,7 meter beneden maaiveld. De bodem zal waarschijnlijk tot ver in het archeologische niveau worden verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan.

Specifieke archeologische verwachting bureauonderzoek Het plangebied ligt in een licht golvend dekzandlandschap dat een oudere fluviatiel terrassenlandschap afdekt. Binnen dit landschap zijn dekzandruggen, vlaktes en laagtes te onderscheiden (al dan niet met veen). Binnen dit landschap ligt het plangebied niet op de hogere dekzandruggen, maar op de deze flankerende welvingen naast de laagte. Gezien de ouderdom van de te verwachte afzettingen kunnen in het plangebied vindplaatsen aanwezig zijn vanaf het laat-paleolithicum tot en met de nieuwe tijd.

Bodemgaafheid: De verwachting is dat het plangebied deels afgedekt is en waarschijnlijk grotendeels intact is.

Archeologische interpretatie veldonderzoek Voor het plangebied geldt een middelhoge verwachting vanwege de dekzandwelvingen/dekzandruggen die in het plangebied aanwezig kunnen zijn. Op basis van de hoogte vertegenwoordigt het plangebied een middelmatige relatieve hoogte ten opzicht van de omgeving. Ten oosten zijn hogere dekzandruggen aangetroffen en direct ten westen een dalvormige laagte met veen. In het plangebied zelf zijn geen sporen van bodemvorming aangetroffen in de top van het dekzand. Deze zijn opgenomen in de bouwvoor. Gezien de hoogteligging ligt het plangebied op de overgang met een dalvormige laagte, eerder dan dat aan de rand ligt van een dekzandrug. Vanwege het ontbreken van podzolprofielen en de derhalve verstoorde top worden er geen archeologische resten meer verwacht. Vanwege de ligging worden ook geen sporensites verwacht.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/AR/CP06D0
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/AR/CP06D0
Provenance
Creator Stevens, F.
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor Krist, E.; Stevens, F.; Schoneveld, J.; Van den Berg, M.
Publication Year 2023
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact Krist, E. (Synthegra BV)
Representation
Resource Type Dataset
Format audio/midi; application/vnd.mif; application/pdf
Size 2; 16; 666; 405; 2901575
Version 2.0
Discipline Humanities
Spatial Coverage Leusden