Synthegra B.V. heeft in opdracht van bedrijf XXX een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een verkennend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Silenestraat 15 te Hilversum. Het onderzoek wordt begrensd door bebouwing in het oosten, zuiden en westen en in het noorden door de Silenestraat. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen sloop van de huidige bebouwing en bouw van nieuwe woningen.
De oppervlakte van de toekomstige bodemverstoring bedraagt 1510 m2 met een diepte van circa 1 meter beneden maaiveld. De bodem zal waarschijnlijk tot ver in het archeologische niveau worden verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan.
Het natuurlijke bodemtype is in delen van het plangebied verstoord door ploeg- of graafwerkzaamheden, maar is in het zuidelijk deel nog vrijwel intact. Tijdens het booronderzoek zijn geen archeologische resten of indicatoren aangetroffen, die wijzen op de aanwezigheid van een vindplaats. Echter kunnen in de intacte lagen nog sporensites en vuurstenenvindplaatsen aangetroffen worden. Daarom kan de middelhoge verwachting om archeologische waarden uit alle perioden aan te treffen, voor het plangebied worden gehandhaafd.
Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor de voorgenomen ontwikkeling van het plangebied zoals omschreven in de vergunningsaanvraag nader archeologisch onderzoek geadviseerd.
Uit het booronderzoek blijkt dat in een deel van het plangebied nog een intact bodemprofiel aanwezig is. Hierdoor is de kans aanwezig dat zich in dit gebied nog archeologische resten bevinden, die tijdens de geplande werkzaamheden mogelijk verstoord kunnen raken.
Wij adviseren een vervolgonderzoek in de vorm van een Proefsleuvenonderzoek (IVO-P) volgens de leidraden van de SIKB. Dit onderzoek wordt geadviseerd om te kijken of er archeologische resten in het gebied aanwezig zijn en wat de spreiding en aard van deze resten is. Ook kan dit een beter inzicht geven in de bodemopbouw en de mate van intactheid hiervan