Synthegra B.V. heeft in opdracht van bedrijf XXX een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een veldtoets uitgevoerd voor een terrein aan de Molenstraat 12 te Renswoude. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen bouw van een nieuwe gemeentewerf, de renovatie van een zoutloods en bijbehorende verhardingen.
De oppervlakte van het plangebied bedraagt 2000 m2. De oppervlakte van de nieuwe gebouwen en bijbehorende verhardingen e.d. bedraagt ca. 950 m2 met een maximale verstoringsdiepte van ca. 80 centimeter beneden maaiveld. De verwachting is dat de verstoring voornamelijk in al verstoorde grond heeft plaatsgevonden.
Op basis van het bureauonderzoek is voor het plangebied een gespecificeerde archeologische verwachting opgesteld.
Het plangebied ligt op een mogelijk verspoelde dekzandvlakte met daarin een beekeerdgrond. Gezien de ouderdom van de te verwachte afzettingen kunnen in het plangebied vindplaatsen aanwezig zijn vanaf het Laat-Paleolithicum tot en met de Nieuwe Tijd.
Voor het Laat-Paleolithicum en Mesolithicum geldt geen verwachting. Aangezien de bodem is verstoord tot minimaal 1 meter beneden maaiveld, en er geen intacte bodemhorizonten meer zijn aangetroffen, worden er geen resten uit deze periodes verwacht binnen het plangebied.
Voor het Neolithicum tot en met de Nieuwe Tijd geldt geen verwachting. Ook hier geldt dat, vanwege de verstoord bodem, er geen archeologische resten in het plangebied verwacht worden. Ook in de natuurlijke bodem is een lage kans op archeologische resten, aangezien er sprake is van een lage (mogelijke verspoelde) dekzandvlakte en tevens een relatief diepe verstoring van de natuurlijke bodem.
Bodemgaafheid: Op basis van de onderzochte gegevens is te zeggen dat de bodem is verstoord tot minimaal 1 meter beneden maaiveld.
Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor de voorgenomen herinrichting van het plangebied zoals omschreven in de vergunningsaanvraag geen nader archeologisch onderzoek geadviseerd
Bovenstaande vormt een selectieadvies. Met nadruk willen wij de opdrachtgever erop wijzen dat dit advies nog niet betekent dat in deze fase van het vergunningsverleningstraject reeds bodemverstorende activiteiten of daarop voorbereidende activiteiten kunnen worden ondernomen. De resultaten van dit onderzoek dienen vooraleerst te worden beoordeeld door de bevoegde overheid (gemeente Renswoude). Deze neemt een definitief selectiebesluit aangaande de vrijgave van het plangebied voor verdere ontwikkeling zoals omschreven in de vergunningsaanvraag.
Er is getracht een zo gefundeerd mogelijk advies te geven op grond van de gebruikte onderzoeksmethoden. De aanwezigheid van archeologische sporen of resten in het plangebied kan nooit volledig worden uitgesloten. Synthegra B.V. wil de opdrachtgever er daarom op wijzen dat, indien tijdens de werkzaamheden een (mogelijke) archeologische vondst wordt gedaan dan geldt de wettelijke meldingsplicht, zoals omschreven in artikel 5.10 van de Erfgoedwet bij de minister. Uit praktisch oogpunt kan een dergelijke toevalsvondst bij de gemeente worden gemeld.