Transect-rapport 432: Archeologisch inventariserend veldonderzoek, verkennende en karterende fase. Haarlem - Liewegje 18a, Gemeente Haarlem (NH).

DOI

SamenvattingTransect heeft in april 2014 een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO; verkennende en karterende fase) uitgevoerd aan het Liewegje 18a te Haarlem. Aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen bouw van een nieuwe woning. Voor de funderingen zijn ontgravingen tot circa 50 cm –Mv benodigd. De woning wordt niet onderkelderd. De woning zal worden onderheid met 15 palen van 17 m lengte.Het plangebied heeft in het bestemmingsplan Liewegje een dubbelbestemming ‘Waarde – Archeologie 2’. Hiervoor geldt een archeologische onderzoeksplicht bij bodemingrepen groter dan 50 m2 en die dieper reiken dan 30 cm –Mv. Voor het plangebied is reeds een bureauonderzoek opgesteld (Pepers, 2014). Hieruit blijkt dat het plangebied een hoge verwachting heeft, voor wat betreft archeologische waarden uit de periode Laat-Neolithicum (2850-2000 voor Chr.) tot en met de Late Middeleeuwen (1000-1500 na Chr.). Vandaar dat een IVO, verkennende en karterende fase, is uitgevoerd om de archeologische verwachting van het plangebied te toetsen. De resultaten van dit booronderzoek zijn in deze rapportage opgenomen.Uit het booronderzoek blijkt dat zich in het plangebied een cultuurlaag bevindt. Deze cultuurlaag wordt gevormd door een ophogingspakket. Hierin bevinden zich onder andere fragmenten zachtbakkend aardewerk, grijsbakkend aardewerk, roodbakkend aardewerk en onverbrand bot. Op basis van het keramiek dateert dit materiaal uit de Late Middeleeuwen (1000-1500 na Chr.) en Nieuwe Tijd A en B (1500-1850 na Chr.). De top van dit pakket begint binnen het bouwvlak op 35 cm onder het huidige maaiveld. De basis ligt op maximaal 115 cm onder het huidige maaiveld.Onder het ophogingspakket ligt duinzand (105-180 cm –Mv). De top van het duinzand is nog – deels – intact. Ook op dit niveau kunnen archeologische waarden worden verwacht. Dit niveau kon echter alleen bemonsterd worden met een steekguts met een diameter van 3 cm. Deze boringen zijn hooguit als verkennend aan te merken en zijn dus niet representatief voor het vaststellen van de aan- of afwezigheid van archeologische waarden op dit niveau.Gezien de voorgenomen bodemingrepen in de vorm van ontgravingen (tot 50 cm –Mv) en onderheiing (15 palen tot 17 m –Mv) worden in het plangebied aanwezige archeologische waarden verstoord c.q. worden zij onbereikbaar voor toekomstig archeologisch onderzoek.AdviesGeadviseerd wordt om binnen het bouwvlak een waarderend proefsleuvenonderzoek uit te voeren, teneinde de archeologische waarde van de aangetroffen cultuurlaag en archeologische indicatoren vast te stellen. Dit onderzoek zou onder KNA-protocol Opgraven kunnen worden uitgevoerd, zodat eventueel aanwezige behoudenswaardige archeologische waarden meteen kunnen worden gedocumenteerd en veilig gesteld.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xmx-zqs4
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/dans-xmx-zqs4
Provenance
Creator A.A. Kerkhoven
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor R.L. Feenstra; Transect
Publication Year 2017
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact R.L. Feenstra (Transect)
Representation
Resource Type Dataset
Format application/pdf; text/xml
Size 5132749; 8034; 6914; 958; 7407
Version 1.0
Discipline Humanities