Hennisdijk 10 te Zoelmond, Gemeente Buren. Inventariserend veldonderzoek, Verkennend booronderzoek

DOI

Inleiding Synthegra B.V. heeft in opdracht van XXXX een archeologisch verkennend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Hennisdijk 10 te Zoelmond. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen realisatie van een tweetal woningen en het inrichten van het overige gebied onder andere als camping en gebieden met diverse soorten begroeiing.

De oppervlakte van het te verstoren gebied bedraagt 4,0 hectare. Daarvan betreft 1,0 hectare het bouwvak, waar dit onderzoek op is gericht en dus in dit geval als plangebied geldt. De bodem zal wat betreft de tweetal geplande woningen waarschijnlijk tot ver in het archeologische niveau worden verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan. De verwachting is dat de verstoringsdiepte om en nabij de 1,5 meter bedraagt.

Specifieke archeologische verwachting bureauonderzoek Op basis van het bureauonderzoek is voor het plangebied een gespecificeerde archeologische verwachting opgesteld.

Het plangebied ligt deels op de stroomgordel Hennisdijk en deels op oeverwalachtige of rivierkomafzettingen. Gezien de ouderdom van de te verwachte afzettingen kunnen in het plangebied vindplaatsen aanwezig zijn vanaf de Romeinse tijd tot en met de nieuwe tijd. Vanwege de verstoringen die hebben plaatsgevonden met betrekking tot de aanwezige schuren kan gesteld worden dat op de locatie van de drie te bouwen huizen de grond zodanig verstoord is dat daar geen archeologische resten intact meer worden verwacht. Voor het overige deel van het plangebied geldt de middelhoge tot hoge verwachting wel (respectievelijk voor de oeverwalachtige en stroomgordel afzettingen). Hier worden echter geen ingrepen dieper dan de vrijstellingsgrens verwacht.

Archeologische interpretatie veldonderzoek De bodem bestaat uit kom- op oeverafzettingen, met daarop een verstoord pakker. Hoewel het natuurlijke bodemtype na het verstoorde pakket van tussen de 30 en 50 cm intact is, zijn er in de top van de oeverafzettingen geen aanwijzingen gevonden van een cultuurlaag. Daarom kan de verwachting om archeologische waarden uit de perioden Romeinse Tijd tot en met de nieuwe tijd aan te treffen voor het plangebied naar laag worden bijgesteld.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/AR/JWUTUD
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/AR/JWUTUD
Provenance
Creator Van Essen, T.
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor Krist, E.; T. van Essen; F. Stevens
Publication Year 2023
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact Krist, E. (Synthegra BV)
Representation
Resource Type Dataset
Format audio/midi; application/vnd.mif; application/pdf
Size 4; 240; 631; 1238; 1211052
Version 2.0
Discipline Humanities
Spatial Coverage Leusden