Roedensestraat 23 te Horssen. Bureau- en Inventariserend Veldonderzoek, Verkennend booronderzoek

DOI

Synthegra B.V. heeft in opdracht van bedrijf XXX een archeologisch bureauonderzoek in combinatie met een verkennend booronderzoek uitgevoerd op een terrein aan de Roedensestraat 23 te Horssen. De aanleiding voor het onderzoek is de voorgenomen realisatie van een vijftal appartementen. De oppervlakte van het plangebied bedraagt 952 m2 . Het bebouwde oppervlakte zal circa 600 m2 bedragen , waarvan de verstoringsdiepte tot een diepte van ca. 2,5 meter beneden maaiveld zal reiken (heipalen) en tot 80 cm beneden maaiveld met betrekking tot de reguliere fundering. De bodem zal waarschijnlijk tot ver in het archeologische niveau worden verstoord. Eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen daarbij verloren gaan.

Het natuurlijke bodemtype is in het bijna het hele plangebied intact. Vuursteenvindplaatsen bestaan voornamelijk uit strooiing van fragmenten vuursteen en ondiepe grondsporen, zoals haardkuilen, en bevinden zich in de top van de rivierduin, deze is echter geërodeerd aangetroffen waardoor deze niet meer worden verwacht in dit onderzoek. Het veldonderzoek bevestigd dit. Nederzettingsresten uit het Neolithicum tot en met de Nieuwe Tijd bestaan niet alleen uit fragmenten aardewerk, maar ook uit diepere sporen zoals paalgaten en afvalkuilen. Resten uit het Neolithicum werden verwacht in de top van de rivierduin. Deze is echter geërodeerd door het bovenliggende pakket, waardoor de kans op resten uit deze periode klein is. De verwachting vanaf de Bronstijd gold vooral in het geval er oeverafzettingen aangetroffen zouden worden. Deze zijn echter niet aangetroffen en er zijn ook geen sporen van bodemvorming zijn aangetroffen, waardoor de kans op het aantreffen van archeologische resten vanaf de Bronstijd laag is. Bovendien zijn de wel aangetroffen afzettingen zeer kansarm voor archeologische resten, aangezien het een nat (komafzettingen) gebied betreft en er ook overstromingen zijn geweest in het plangebied.

Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor de voorgenomen ontwikkeling van het plangebied zoals omschreven in de vergunningsaanvraag geen nader archeologisch onderzoek geadviseerd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/AR/39BZRJ
Metadata Access https://archaeology.datastations.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=doi:10.17026/AR/39BZRJ
Provenance
Creator T.J.H. van Essen
Publisher DANS Data Station Archaeology
Contributor E. Krist; T.J.H. van Essen; F. Stevens; Synthegra B.V.
Publication Year 2023
Rights CC-BY-4.0; info:eu-repo/semantics/openAccess; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Contact E. Krist (Synthegra B.V.)
Representation
Resource Type Dataset
Format audio/midi; application/vnd.mif; application/pdf
Size 246; 543; 3122089; 2; 467
Version 2.0
Discipline Humanities
Spatial Coverage Leusden